Vilket är det säkraste sättet att shoppa online?

Säkerhet & integritet, Security, Tips & tricks

Årets största shoppinghändelse har redan ägt rum. Det var inte Black Friday och det var inte Cyber Monday.

Den elfte november var det Singles’ Day i Kina. En dag som omsatte 158 miljarder (!) yuan (drygt 200 miljarder svenska kronor). Det är en fyrdubbling av fjolårets Black Friday-omsättning och kommer med all säkerhet sätta nytt shoppingvärldsrekord.

Den största delen av försäljningskakan skedde dessutom via en enda återförsäljare, i form av Alibaba. De lanserade Singles’ Day år 2009. Det var fyra år efter att Cyber Monday-konceptet dykt upp, vilket är den digitala motsvarigheten till Black Friday, som i sin tur har varit den stora shoppingdagen på året i USA ända sedan 50-talet.

Men oavsett var i världen du befinner dig och vilken av dessa dagar som berör just dig så kommer du antagligen uträtta en hel shopping även under återstående tid av 2017, och återförsäljarna kommer göra sitt bästa för att elda på shoppingsuget.

Därför är det nu hög tid att börja reflektera över din säkerhet på nätet i samband med kommande inköp.

”Du vill undvika störningsmoment så att risken för att du gör något misstag minskar,” menar Sean Sullivan, säkerhetsrådgivare på F-Secure.

Enligt Sean Sullivan är den allra säkraste metoden för att kunna fokusera och samtidigt undvika bedrägerihoten att handla direkt via återförsäljarens egen app samt via en säker nätverksanslutning.

Men många konsumenter saknar den möjligheten. Så det näst bästa är att vidta några grundläggande säkerhetsåtgärder – som att ha ett fungerande, uppdaterat antivirusprogram, till exempel F-Secure TOTAL. Ett annat knep är att låta en webbläsare utgöra din ”affärsbrowser” som du alltså enbart använder för att handla och utföra andra finansiella transaktioner.

”Säg att du använder Chrome för ditt vardagssurfande och för sociala medier, då kan du utöver det installera Firefox som din affärsbrowser”, säger Sean. Undvik också att installera tillägg och använd endast Firefox för aktiviteter som involverar pengar. När du är klar med köpet, radera historiken och stäng ner webbläsaren.

Samma strategi kan du använda för din smartphone eller surfplatta.

I samband med semestertider dränks din mejlinkorg antagligen med erbjudanden, rabatter och meddelanden med länkar som avsändaren vill att du ska klicka på. Seans rekommendation är att föra muspekaren över länken innan du klickar, då du kan se i nederdelen av webbläsarfönstret vad länkadressen heter. Om du blir osäker så kan du istället öppna din ”affärsbrowser” och skriva in länken manuellt och på detta sätt undvika att bli utsatt för bedrägeri. Ännu bättre är att använda oformaterad text i mejl. Du bör också lägga till bokmärken för dina vanligaste inköpsställen för att således undvika att hamna på en bedrägerisajt.

Dessa metoder bör hålla dig säker, särskilt i takt med att återförsäljare fokuserar allt mer på att bygga upp en stabil direktkontakt med sina kunder.

Men om du är intresserad över hur näthandeln i en nära framtid kommer att se ut så rekommenderar Sean att ta en titt på fallet Kina – eftersom Singles’ Day är en tradition som sprider sig till världens alla hörn, inklusive Sverige.

Alibaba var först med att knipa en ny möjlighet med Single’s Day genom en kreativ lösning för konsumenter som saknar kreditkort – där de i stället använder depositionskonton. På den asiatiska marknaden är det i dag allt vanligare att shoppa genom att kommunicera direkt via chatt-bottar. Alibaba arbetar också med att koppla samman näthandel och traditionella återförsäljare genom samarbeten med 600,000 närbutiker där kunder kan hämta sina beställda varor och även hitta utvalda produkter.

 

 

Betygsätt den här artikeln

9 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: