Snabbtips: Kör e-post i plain-text för att motverka nätfiske

Säkerhet & integritet, Tips & tricks

Nätfiske är ett allvarligt säkerhetsproblem. Det påverkar människor och företag över hela världen. Och även om termer som ransomware och dataintrång låter betydligt allvarligare, så är första steget bakom dessa hot ofta just ett helt vanligt nätfiske-mejl. Enligt Europol-rapporten 2017 Internet Organized Crime Threat Assessment, börjar de allra flesta attacker med att cyberkriminella kontaktar sina offer med e-post, enligt vissa rapporter så ofta som i 95 procent av fallen.

Hackare använder nätfiske för att lura sina offer att avslöja känslig information. Och det finns många metoder som angripare använder för att lyckas. En välkänd strategi är att lura offer att skriva in inloggningsuppgifter för sina konton på falska webbplatser.

Så vad kan en normal användare göra för att skydda sig från nätfiske? Det finns några knep för att lättare upptäcka nätfiske-mejl. Men en bra förebyggande åtgärd är att ställa om sina e-post-konton till att använda oformaterad text.

”Jag rekommenderar att du använder vanlig oformaterad e-post som standardvy när det är möjligt, och speciellt när du kommunicerar med någon du inte riktigt vet vem det är”, förklarar Sean Sullivan, säkerhetsrådgivare på F-Secure. ”Att titta på saker som länkar i vanlig text gör det enkelt att upptäcka de tvivelaktiga webbadresserna som används i många nätfiske-bedrägerier. Och upptäcker du en konstig länk i ett e-postmeddelande från din bank, din nätdejtingtjänst eller något annat företag borde det fungera som en tydlig varning att det du läser kan vara en del av en nätfiske-bluff. ”

Hur du gör för att visa dina e-postmeddelanden som oformaterad text beror på din e-postklient. Men det kan göras på datorn med både Outlook och Gmail. Funktionen är dock inte lika populär i mobila klienter, men enligt Sean Sullivan är riskläget i mobilen också lite annorlunda.

”I jämförelse med datorvärlden är mobila operativsystem kraftigt avgränsade, eller ”sandboxade” om man vill, så en angripare behöver flerstegs-attacker som utnyttjar flera svagheter för att snabbt kunna ta kontroll över en enhet, och den typen av attacker är tämligen sällsällsynta”, förklarar Sean. ”Jag skulle hellre öppna en PDF-fil på en mobil enhet än min dator. Men du måste fortfarande vara försiktig med att följa länkar i mejl från okända – eller tveksamma – avsändare, så det är fortfarande viktigt att tillämpa försiktighet. ”

Betygsätt den här artikeln

2 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: