2017 – året då skadlig kod för Android och Mac slog igenom på riktigt?

Hot & hack, Livet på F-Secure, Mobile, Säkerhet & integritet

Den stora majoriteten av skadlig kod är riktad mot Windows. Det var sant år 2016. Det är precis lika sant år 2017, och det är med stor sannolikhet precis så det kommer att se ut under den närmast överskådliga framtiden också.

Men i en så snabbrörlig värld som cybersäkerhetsvärlden är det sällan särskilt smart att se saker som helt statiska, att se förändring som så osannolikt att det inte kommer att ske. Och när det gäller hot för andra plattformar, som Googles Android och Apples Mac, är det inte helt fel att parafrasera Bob Dylans klassiska protestsång: The hotbilder, they are a-changing.

För det råder ingen tvekan om att vi ser en tydlig ökning av antalet hot mot båda dessa plattformar.

På ett sätt är det närmast en komplimang till de båda. För med framgång och ökad popularitet kommer ökad uppmärksamhet från de grupper och individer som ligger bakom hoten.

Android är numera det populäraste operativsystemet världen över, efter att ha klättrat förbi Windows tidigare i år. Och även om OS X bara är det fjärde populäraste operativsystemet i världen, och bara ungefär hälften så populärt som Apples eget IOS, så väljer ändå många professionella användare att köpa en Mac, vilket gör att även de blir hårdvaluta för cyberkriminella och utsätts för sådant som spionprogram.

Här är fem saker du behöver veta om ökningen av skadlig kod för Android och OS X:

  1. Under andra kvartalet av 2017 upptäcktes fler exempel på ny skadlig kod för Mac än under hela 2016 och fler avarter än någonsin har upptäckts under 2017.
  2. För Mac består lejonparten av ökningen av spionprogram, och mer än en tredjedel av dessa har upptäckts i samband med riktade attacker mot företag och regeringar, enligt F-Secure Labs.
  3. Vi har också sett det första exemplet på en ”Ransomware-as-a-Service”-tjänst för Mac under 2017, vilket låter cyberkriminella med begränsad teknisk kunskap utföra attacker som kräver en att en lösensumma betalas för att få tillbaka filerna från drabbade Mac-användare.
  4. Redan innan året började stod skadlig kod för Android för uppemot 99 procent av alla mobila hot, men det betyder inte att vi inte ser ökningar i antalet skadlig kod för plattformen: bara under perioden januari till augusti i år har vi sett antalet nya hot öka med 70 procent, enligt F-secure Labs.
  5. Ransomware för Android har också ökat. Med hela 250 procent under de första månaderna av 2017, men då handlar det om en ökning från betydligt lägre nivåer eftersom utpressningsvirus för mobiler tidigare varit tämligen sällsynt.

Trots tröga men stabila säkerhetsförbättringar kommer Android troligtvis fortsätta vara en måltavla för nästan samtliga typer av mobil skadlig kod, i videon nedan förklara F-Secures Security Advisor, Sean Sullivan varför:

Ingen plattform är 100 procent säker och hackare favoriserar inga – de vill bara åt pengarna.

Därför har vi tagit fram F-Secure TOTAL för PC, Mac, IOS och Android för att hålla dig säker på nätet. Du kan testa det gratis här.

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: