European Cyber Security Month: Cybersäkerhet på arbetsplatsen

Hot & hack, Säkerhet & integritet, Tips & tricks

Vi har klivit in i oktober, som är en månad där cybersäkerhet uppmärksammas lite extra. Det är nämligen European Cyber Security Month (ECSM), ett årligt återkommande initiativ som lyfter frågan om cybersäkerhet och de åtgärder som kan tas för att skydda känslig data, bland såväl medborgare som organisationer inom EU.

Varje vecka under denna månad fokuserar på ett specifikt tema inom cybersäkerhetsområdet. Denna inledande vecka är temat ”Cybersäkerhet på arbetsplatsen”. Målet med temaveckan är att öka medvetenheten inom företag när det kommer till cyberhot som ransomware och liknande, men också sprida generella råd för hur företag kan agera för att stärka sitt skydd.

Med anledning av detta har vi sammanställt en rad artiklar från året som ger antingen en djupdykning i de hot och risker som finns där ute, eller kommer med konkreta tips och råd för hur man bäst hanterar dem.

Vi inleder med en del läsning om hot och risker på cybersäkerhetsområdet som berör företag.

  • Efter fjolåret, som var ett av de mest händelserika när det kommer till cyberattacker, så har ökningen fortsatt under 2017 där storskaliga utbrott som WannaCry och Petya sticker ut. Detta inlägg sammanfattar hotbilden under årets första sex månader och pratar bland annat om vanliga företag och risken att bli utsatt.
  • Ransomware krypterar filer på offrets hårddisk. Det betyder att det inte går att komma åt filerna. Ett utbrott av en variant av ransomware som skedde i somras var som sagt Petya – som hade många likheter med föregångaren WannaCry – men som var klart mer professionellt utvecklad, vilket innebär potentiellt större skada för ett drabbat företag.
  • Men hur ska ett företag egentligen beräkna vad ett cyberintrång kan komma att kosta? Nu finns sätt för CISO:n att ta fram hårda siffror att visa för ledningsgruppen.
  • En riskfaktor kan vara bristande säkerhet hos någon av företagets nära samarbetspartners. En extern partner är en potentiell förlängning av din exponering mot risker och hot, vilket kan vara svårt att värja sig emot.

Vilka råd och tips finns då för företag för att minimera riskerna och maximera sitt skydd för cyberhoten?

  • En bra början kan vara att öka förståelsen för varför system är osäkra, och hur det hänger ihop med var i processen man introducerar säkerhetsaspekten. En bra regel att utgå från är att ett säkert system behöver byggas från grunden.
  • Bara för att företaget köpt in en ny säkerhetslösning betyder inte att man kan luta sig tillbaka och slippa bekymra sig över säkerheten. Ett heltäckande säkerhetsarbete saknar nämligen slutdatum.
  • Det kan vara ett mödosamt steg mellan att känna till behovet av ytterligare och förbättrat säkerhetsarbete och att faktiskt ta tag i de åtgärder som behövs. I stället skjuter man problemet framför sig. Detta riskerar att bli till ett isberg, där man ser toppen men blundar för vad som finns under vattenytan.
  • Cyberkriminella gör sitt bästa för att utnyttja den modernaste tekniken för att tränga igenom företagens säkerhetssystem. För att ligga steget före gäller det att också ligga i framkant, exempelvis genom att dra nytta av artificiell intelligens.
  • En annan konkret säkerhetsaspekt som utgör en viktig beståndsdel för företagets säkerhet är För om målet är att du ska skydda ditt företag, så kommer du att behöva ett smartare sätt att skydda dina klienter.

Betygsätt den här artikeln

1 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: