Att stänga av Wifi och Bluetooth i IOS 11 – inte så lätt som det verkar

Privacy, Säkerhet & integritet, Security, Tips & tricks

Om du tillhör de lite mer äventyrslystna bland IOS-användarna så har du redan laddat ner IOS 11 och då är det dags att titta lite närmare på det här Twitter-inlägget från Andrea Barisani, chef för hårdvarusäkerhet på F-Secure:

Med IOS 11 kommer nämligen ett nytt ”Control Center” – inställningsmenyn som öppnas genom att swipea uppåt från skärmens nedre kant. Men ironiskt nog verkar den inte ha riktigt så bra kontroll som namnet antyder. När man petar på Wifi- eller Bluetooth-ikonen så kopplar den nämligen bara bort den nuvarande anslutningen – den stänger inte av radiofunktionerna.

Således är de fortfarande på och det går alldeles utmärkt att upprätta nya anslutningar. För att stänga av dem helt så behöver man gå in i ”Inställningar” och stänga av dem därifrån.

Det kanske verkar vara världens minsta grej, men ur ett säkerhets- och integritetsperspektiv är det viktigt att förstå skillnaden. Om man inte stänger av dem helt så fortsätter enheten att sända ut information om sig själv.

Här är en kort video från en Youtuber som visar hur de här ikonerna fungerar:

Det handlar däremot inte om något misstag från Apples sida, tvärtom är det högst medvetet. Apple vill att användaren ska kunna fortsätta använda företagets tillbehör och funktioner som exempelvis AirDrop, AirPlay, Apple Pencil och Apple Watch.

Här ser man tydligt att Bluetooth är avstängt, ett streck går rakt igenom ikonen.

Här är Apples egen dokumentation om ärendet.

Vår säkerhetsrådgivare Sean Sullivan konstaterar att även om man inte kan använda Control Center för att stänga av dessa funktioner så kan man använda den för att kolla om funktionerna är avstängda eller ej – det är bara att titta efter bakåtslashen över ikonen.

Så vad gäller? Wifi- och Bluetooth-ikonen i Control Center används för att koppla ner, inte stänga av. För att göra det behöver man gå in i ”Inställningar”.

En liten parentes i sammanhanget är att Sean också har upptäckt att hans FitBit-app ofta verkar tro att Bluetooth är avstängt, även fast det är påslaget sedan han uppdaterade sin telefon till IOS 11. Vi kan nog räkna med att en del apputvecklare kommer att behöva en stund innan de har kommit underfund med Apples ändringar här.

 

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: