Framtidens framtid: @Mikko om de kommande 20 åren

Security

”Att förutspå saker är väldigt svårt,” sa fysikern Niels Bohr en gång, ”särskilt när det gäller framtiden”.

Det ligger onekligen en hel del i det, men det hindrade inte Mikko Hyppönen, forskningschef på F-Secure från att göra just det när han höll föredrag på Black Hat USA under titeln ”The Epocholypse 2038: What’s in Store for the Next 20 Years”.

Han började med en sak som är ett faktum snarare än en förutsägelse: Du kan inte boka några digitala möten till år 2039, för att göra det behöver du vänta några år – eller årtionden.

”Försök byta telefonens kalender till 2039,” säger Mikko. ”Det kan du inte.”

Det beror på att den så kallade ”Unix-epoken” slutar den 19 januari 2038 och många av våra digitala system kommer att behöva omprogrammering på en massiv skala för att de ska fortsätta fungera – på samma nivå som vi såg inför Y2K-buggen. Om det inte sker kan många delar av våra digitala liv gå helt över styr.

”Banker kommer kanske inte att kunna betala ut pengar, eller genomföra några transaktioner över huvud taget”, berättar Mikko. ”Du kanske inte kommer att kunna ringa från din mobiltelefon, ditt hemlarm kanske ballar ur totalt eller bara inte klarar av att meddela dig om en inkräktare bryter sig in i ditt hem. GPS-baserade navigationssystem, till exempel på flygplan, kanske inte kan berätta för mottagaren var de befinner sig.”

Allt beror på ett till synes trivialt beslut som togs av programmerare år 1969 kan alltså komma att leda till kaos 69 år senare, vilket leder till den andra av Mikkos förutsägelser som är på randen till fakta.

”Märk mina ord. Även om år 2038 fortfarande ligger långt fram i tiden, kan jag garantera dig en sak: vi kommer att få problem,” säger Mikko.

Här är fem förutsägelser som Mikko inte är lika övertygad om, men som inte är helt osannolika och definitivt kan väcka en hel del tankar kring hur digital teknik kommer att fortsätta förändra våra liv.

Framtidens internet:

Apple har redan sålt närmare 1,2 miljarder Iphones, men vi befinner oss bara i början av digitaliseringen av vår värld. Datorchip kommer att vara så billiga att tillverkarna installerar dem i nästan allt för att göra dem ”smarta”, säger Mikko. Nästan allt kommer att vara anslutet till nätet, oavsett om vi vet om det eller ej, av den enkla anledningen att företagen kan använda dem för att samla in data och data kan utgöra en alldeles utmärkt sekundär inkomstkälla. Hyppönens Lag säger att ”om något beskrivs som ’smart’, så borde du höra att det är ’sårbart’. Med andra ord – ju mer uppkopplade vi blir, desto mer sårbara blir vi.

Framtidens intelligens:

Mikko konstaterar att den smarta mobiltelefon han har i fickan förmodligen är omkring 70 gånger mer kraftfull än IBM:s Deep Blue, den dator som besegrade schackmästaren Garri Kasparov år 1997. Det är uppenbart att den snabba utvecklingen inom artificiell intelligens kommer att fortgå under kommande decennier. Snart kommer vi att nå en punkt där datorer kommer att vara bättre på att programmera datorer än människor. Då kommer människan bara att behålla kontrollen av ”filosofiska skäl”, menar Mikko Hyppönen.

Framtidens pengar:

Krypto-valutor som Bitcoin har redan hjälpt till att göra Ransomware till en mångmiljonindustri. Men den bakomliggande tekniken, Blockchain, har potential att göra betydligt mer än så. Mikko förutspår att den kommer att omvandla stora delar av den finansiella sektorn och till slut göra det onödigt att transportera fysiska pengar.

Framtidens säkerhet:

”Ditt jobb handlar inte längre bara om att säkra datorer”, förklarade Mikko för säkerhetsexperterna i publiken på Black Hat. ”Ditt jobb handlar också om att säkra samhället”. Det är inte så konstigt, med tanke på det genomslag som den digitala tekniken har haft – och kommer att ha – på samhället i stort. Det är precis samma drivkrafter som gör att enskilda individer måste ta ett större ansvar för säkerheten – i en intervju efter presentationen drog Mikko just den parallellen till F-Secure SENSE – hur varje husägare måste hålla koll på säkerheten, eller rättare sagt bristen på säkerhet i sitt hem och att F-Secures nya säkerhetsrouter gör varje husägare till sin egen CISO.

Framtidens krig:

Efter att ha pratat om internet, pengar, intelligens och säkerhet finns det något slags logik att Mikko fortsatte sin presentation med att prata om framtidens krigföring och den roll som tekniken kommer att spela. Till exempel tror han att det är oundvikligt att militärer kommer att dra nytta av artificiell intelligens som en del av sin arsenal. Men vi kommer också att få se effekter av att internet spelar en stor – och växande – roll i våra liv, något som gör att internet och våra uppkopplade enheter har skrämmande stor potential för användning i krig. Våra enheter kan bli måltavlor för skadlig kod som gör dem oanvändbara – men det är inte allt: ”Det är inte särskilt långsökt att föreställa sig en konflikt där ena sidan försöker ta just den vägen för att sätta eld på varje hem på fiendesidan. Till exempel.”, säger Mikko.

 

Med artificiell intelligens och digitala valutor, med ett internet som invaderar snart sagt alla aspekter av våra liv och självkörande bilar på väg ut på våra vägar så kan det kännas som att framtiden redan är här. Men utvecklingen kommer att fortsätta, och det är väl egentligen bara att konstatera att det bästa sättet att förbereda sig för år 2038 är att börja förbereda sig redan nu.

Taggar

Betygsätt den här artikeln

1 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: