Föräldrakontroll är passé – nu råder Familjeregler

Den digitala familjen, Livet på F-Secure, Säkerhet & integritet

Barn som börjar skolan för första gången i år kommer aldrig att finna sig i den traditionella Tv-rutinen där de måste sitta och vänta för att programmet de vill se ska sändas.

”Barn i dag är uppvuxna med det digitala och de har inga förutfattade meningar om hur tekniken ska användas, vilket gör att de utvecklar nya, kreativa användningsmönster,” säger Timo Salmi, Senior Product Marketing Manager på F-Secure. ”De väljer själva tid och plats när de vill titta på något, oavsett om det sker på Snapchat, Youtube, Netflix eller någon annan onlinetjänst. De är vana att klicka och peka, eller helt enkelt be att få vad de vill ha.”

Den era där föräldrar trodde sig kunna ha kontroll över sina barns liv online nu definitivt över, om den ens någonsin har existerat.

När Timo Salmi och de andra experterna bakom F-Secure TOTAL – en kombination av det prisbelönta skyddet i F-Secure SAFE och VPN-tjänsten FREEDOME – började planera för årets uppdateringar la de mycket tid och omsorg på att försöka förstå hur man på bästa sätt kan hjälpa föräldrar och deras barn med att få en bättre relation till tekniken.

”Vi insåg att föräldrar primärt oroar sig över två saker. Den tid som deras barn spenderar med sina uppkopplade enheter samt hur man ska hålla dem borta från olämpliga saker online,” säger Timo Salmi.

Föräldrar brukar ta sig an detta genom att upprätta särskilda förhållningsregler.

”Varje familj har generellt ett antal regler kring läggdags, måltider, tvätta händerna och andra dagliga aktiviteter,” säger han. ”Dessa regler är vanligtvis praktiska och kan korrigeras när det behövs. Familjer har inte sällan en bild av hur det ser ut i andra familjer – somliga är mer strikta, och somliga ger barnen större spelrum och kan själva bestämma vad som passar bäst för dem.”

Av någon anledning tycks dessa regler sluta gälla när det kommer till teknik- och internetvanorna.

”De flesta föräldrar växte inte upp med smartphones eller surfplattor ständigt tillgängliga och lockande. Eftersom vi saknade strukturer för detta under vår uppväxt, så tenderar vi att skapa slumpartade och ogenomtänkta regler när något stör oss. Men vi är sällan systematiska eller konsekventa. Och vi lägger för lite tid på att förklara hur enheten ska användas, var, när, varför… Med Familjeregler vill vi förändra detta.”

Dags för Familjeregler

I stället för att försöka stänga ute alla farorna på internet och sedan släppa barnen lösa, vill TOTAL-teamet göra det möjligt för föräldrar att använda samma förhållningssätt online som de gör i andra delar av vardagslivet.

”Vi vill få föräldrar att känna att det är enkelt att upprätta onlineregler,” säger Timo. ”Vårt mål var att göra ”Familjeregler” lättsamt och förståeligt för både barnen och föräldern.”

Familjeregler, som är tillgängligt för både TOTAL samt SAFE, är inte bara ett nytt sätt att närma sig föräldraskap digitalt. Det är en helt ny verktygslåda för föräldrar att kunna hantera begränsningar, filtrera innehåll och lokalisera deras barns enheter på distans så att de kan guida dem på nätet oavsett var de befinner sig.

”Det fina med webben är att familjer har möjlighet att hålla nära kontakt men samtidigt ha utrymme för självständighet,” säger Timo. ”Redan från start så uppmuntrar Familjeregler till öppenhet.”

Genom att arbeta fram regler tillsammans är barnen sedan fria att upptäcka, lära och bygga förtroende på egen hand, samtidigt som olyckor kan förhindras på förhand.

”Barn kommer alltid att hitta en väg runt alltför stränga begränsningar. Nyckeln är att föräldrar och barn arbetar tillsammans, så att barnet blir en aktiv deltagare i beslut kring var gränsen går och varför. Och detta är en process som är designad för att belöna gott uppförande och att växa tillsammans med dina barn.”

Punkterna nedan illustrerar skillnaderna mellan det gamla sättet att se på digitalt föräldraskap och dagens nya förhållningssätt:

Föräldrakontroll Familjeregler
Föräldrar bestämmer åt barnen Föräldrar bestämmer med barnen
Strikt blockering av innehåll Tydliga, förhandlingsbara gränser
En universallösning för alla Föreslår regler och profiler utifrån barnets ålder
Strikta tidsbegränsningar Schemalagd begränsning inklusive läggdagsinställning
Föräldrar behöver ha tillgång till barnets PC Föräldrar kan styra tillgänglighet online från en annan enhet och en annan plats
Varje enhet måste ställas in individuellt Samma profil kan appliceras på flera enheter

Föräldrar som använder sig av TOTAL får inte bara ett skydd för barnens säkerhet och privatliv. De hjälper också sina barn att utveckla färdigheter och förmåga att förhandla i en digital värld där de är vana att allt kommer till dem.

1 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: