Säkerhetsproblemet som de flesta wifi-routrar för hemmet lider av

Security

Allt var så mycket enklare förr.

När internet för konsumenter först blev vanligt i slutet av 90-talet, hade hemmen sällan mer än en enhet att koppla upp. Det var egentligen lika bra det, för på den gamla goda modem-tiden räckte det med att en enhet var uppkopplad för att blockera telefonlinjen för hela hushållet – ett förhållande som inte sällan ledde till smärre diplomatiska kriser på hemmaplan.

Men allt eftersom vi fick bredband och datorer och nätverksteknik utvecklades fick vi också den moderna wifi-routern och helt plötsligt kunde vi enkelt dela internetåtkomsten mellan flera datorer. Och sedan kom de smarta mobiltelefonerna och surfplattorna. Och tv-apparaterna och inspelningsbara boxarna och spelkonsolerna och trådlösa högtalare…det finns inga direkta tecken på att den här utvecklingen kommer att stanna av. Den genomsnittliga routern för hemmabruk är inget mindre än en grindvakt och en knutpunkt för alla möjliga typer av anslutna enheter. Och precis som det ofta är med nya tekniker så har säkerheten i bästa fall varit något av en eftertanke.

Det finns många anledningar till varför de flesta routrar för hemmet är osäkra, och dessa problem har liksom samlats på hög. Ett nyckelproblem är ett som plågar alla de mest populära routrarna, inklusive de modeller som toppar bästsäljarlistorna eller de som delas ut av internetleverantörer och det är att kriminella satsar mycket på att leta efter säkerhetsproblemen i just dem. De vet att det kommer att finnas fler möjliga offer om det är en populär enhet. Och den här typen av routrar tas också fram så kostnadseffektivt som möjligt, vilket har en stor påverkan på säkerhetsarbetet.

Men den verkliga akilleshälen hos traditionella routrar är emellertid ofta den föråldrade firmware-mjukvaran som sitter inuti dem. Firmware är det program inuti routern som kontrollerar vad routerns hårdvara gör. Medelkonsumenten har antagligen aldrig ens övervägt att uppdatera sitt firmware, och även om de hade det, så påminner användargränssnittet på många av routrarna mer om sadistiska skämt än något man faktiskt vill använda. Standarden för användbarheten för routrar har varit så låg under lång tid, och vi har väl närmast vant oss vid att det är så och accepterat det.

Att aktivera automatiska uppdateringar för ett operativsystem har länge varit ett av säkerhetsbranschens bästa råd. Tyvärr har många traditionella routrar inte ens denna funktionalitet. Och ännu värre blir det när en router når slutet av sin livslängd, när tillverkaren inte längre har ett officiellt stöd för den. Det betyder att även om du lyckas räkna ut hur du går tillväga för att uppdatera den så kan den senaste patchen vara flera år gammal och i allt väsentligt värdelös mot sårbarheter som upptäckts sedan den släpptes.

Traditionella routrar är osäkra, delvis för att den teknik de bygger på inte togs fram för den hyperuppkopplade värld vi lever i idag, där tekniken – likväl som hoten där ute – utvecklas blixtsnabbt. Säkerheten tenderar att hamna på efterkälken när innovationen springer iväg, och detta har varit extremt tydligt inom routerindustrin. Vi skapade F-secure SENSE så att användarna kunde omfamna den anslutna världen och all dess potential utan att behöva oroa sig för de negativa bieffekterna. Det är därför vi kallar det för den ”saknade pusselbiten för ditt uppkopplade hem”.

Taggar

Betygsätt den här artikeln

1 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: