Wi-Fi på semestern – ett bra sätt att lära barn om säkerhet

Den digitala familjen, Security

När han var på semester i den finländska skärgården nyligen passade F-Secures säkerhetsrådgivare Sean Sullivan på att skanna de offentliga trådlösa nätverk som han passerade. Från båten – när de passerade genom den vidsträckta skärgården – upptäckte han 390 uppkopplade enheter och på hotellet hittade han 129 till.

”Det fanns en hel drös av iPads och många barn som använde de öppna Wi-Fi-nätverken,” säger Sean Sullivan. ”Jag är tämligen säker på att alla andra enheter på nätverken kan se din enhet. Jag kunde skanna alla uppkopplade enheter för att se om de hade en sårbarhet som jag kunde utnyttja, om jag hade velat.”

De flesta offentliga Wi-Fi-nätverk är inte konfigurerade med din säkerhet som främsta prioritet, även om det ofta krävs ett lösenord för att ansluta.

”Ett lösenord är bara ett lager av säkerhet som håller slumpmässiga förbipasserande borta från att hoppa in på nätverket,” sa han. ”Du måste fortfarande lita på de 389 andra gästerna.”

Det är mycket enklare att snoka på ett offentligt Wi-Fi-nätverk än vad du kanske tror. Riskerna för ett barn att använda ett osäkrat Wi-Fi är inte lika allvarliga som för en vuxen – de har förmodligen ingen känslig finansiell information att skydda. Men en främling skulle kunna använda den osäkra uppkopplingen för att ta olovlig och olämplig kontakt med barnet. Å andra sidan kan det lika gärna hända när han eller hon använder ett socialt nätverk utan vägledning eller begränsningar.

Det betyder inte att det är fritt fram att blunda för säkerhetsproblemen. För Sean är det dessutom ett utmärkt tillfälle att lära barnen om riskerna med att dela trådlösa nätverk med främlingar.

”För min del tycker jag att det är en chans att vara en bra digital förälder, så att barnen kan vänja sig vid att tänka på säkerhet – så de är förberedda den dag de får en enhet med viktig information på.”

Eftersom hela poängen med en familjesemester är att spendera tid tillsammans, kan du använda den tiden för att lära dem något som kommer att gynna dem i flera år.

”Sommaren är ett utmärkt tillfälle att lära dina barn att det finns sådana saker som pålitliga och otillförlitliga nätverk”, menar Sean. ”Om nätverket du är på inte drivs av dig eller någon närstående kan du inte göra några som helst antaganden om nätverket säkerhet. Så du bör definitivt använda ett VPN om du överför någon privat information.”

Och det är inte bara Sean som tycker att du ska använda nätverksskydd som F-Secure FREEDOME VPN, vilket finns tillgängligt både som fristående produkt och som en del av F-Secure TOTAL tillsammans med vår prisbelönta Internet Security.

”Väldigt ofta står det faktiskt rätt ut i villkoren för offentliga Wi-Fi-nätverk att du rekommenderas att köra ett VPN och/eller antivirus”, säger Sean. ”En ’rolig’ aktivitet för barn är att be dem läsa villkoren och leta efter ordet ”säkerhet” för att se vad nätverket rekommenderar. ”

En VPN med virtuella platser som FREEDOME ger dig också en nod på internet för att få tillgång till streamat innehåll, utan att aktivera tjänsternas anti-bedrägeri-algoritmer. På så sätt du kan titta på tecknat på ditt modersmål eller kolla in i Gmail utan att dina konton slår bakut och kräver extra information för att släppa in dig, som du kanske inte har i din plånbok eller resväska.

”Om ni kör iOS-enheter i familjen, som vi gör, så kommer din FREEDOME-prenumeration att täcka dina iOS-konton och skydda alla i din närmaste familj.”

Du kan prova FREEDOME VPN i TOTAL gratis.

Men även om du inte vill ta det extra steget för att säkra din webbläsaraktivitet, kan du fortfarande ta tillfället i akt att låta dina barn lära sig att inte alla Wi-Fi-nätverk de ansluter till är lika säkra som det de använder hemma.

Här är några fler tips för att hålla dina data privata medan du är på semester.

 

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: