Hur man sätter upp ett säkert Wi-Fi-nätverk – varsomhelst

Livet på F-Secure, Säkerhet & integritet

Vi vill alla ha snabb och smidig tillgång till internet. Oavsett var vi är eller vad vi håller på med för tillfället. Och det kan vara en ganska stor utmaning för alla som organiserar en musikfestival, ett läger eller andra utomhusevenemang. Det här är nätverk som behöver byggas upp snabbt, och ibland utan någon som helst befintlig infrastruktur att dra nytta av. Och som om det inte var nog så var det den där detaljen med säkerhet, som sällan görs särskilt bra på öppna Wi-Fi-nätverk.

Våra kollegor i Finland bestämde sig för att titta närmare på hur det går till och hur man bör gå tillväga genom att träffa organisatörerna bakom Säihke 2017 – ett stort scoutläger (egentligen en pop-up by fylld av aktiviteter för barn). F-Secure har varit med sedan planeringsstadiet för att bygga upp ett stabilt – och säkert – nätverk för såväl gäster som de som jobbar på lägret.

”Jag är i allt väsentligt ansvarig för telekommunikation på lägret”, säger Jarno Niemelä, Chefsforskare på F-Secure Labs. ”Jag bygger upp det nätverk som lägerpersonalen kommer att använda för administrativa uppdrag och för betalningslösningar, samt gästerna kommer att använda för allt de vill göra som att använda sociala medier. Totalt handlar det om att erbjuda stabil internetåtkomst för omkring 2500 personer. Det är nog så komplicerat i ett kontorshus, och är på många sätt en rejäl utmaning när man, som vi, ska göra det mitt ute i skogen.”

Så vad innebär det egentligen? Hur ser den här typen av nätverk ut?

Jarno börjar med att sätta upp en IT-miljö som är enkel att få igång och att använda – men samtidigt säker.

STEG 1: Skapa ett nätverk som är både praktiskt och säkert

Jarnos nätverk använder tre huvudkomponenter för att se till att allt från traditionella datorer till surfplattor och mobiltelefoner samt IoT-enheter ska kunna använda det. Han använder sig av rejäla Wi-Fi-antenner, åtskilliga Wi-Fi-modem och flera F-Secure SENSE-enheter.

Wi-Fi-antennerna kopplar upp lägrets nätverk mot internet. Wi-Fi-modemen tar signalen från antennerna via SENSE som kommer att se till att den internettrafik som gäster, personal och prylar har tillgång till är fri från skadlig kod och andra cyberhot. Användare kommer att använda flera accesspunkter på olika platser på lägret för att ansluta.

STEG 2: Säkra klienterna

F-Secure har levererat flera bärbara datorer som lägrets administrativa kontor ska använda. De kommer att användas till sådant som att föra bok över vad som händer, lägga upp scheman och assistera med betalningar. SENSE skyddar de bärbara datorerna (och andra uppkopplade saker som skrivare och betalterminaler. Jarno använder också F-Secures prisvinnande Protection Service for Business för att administrera nätverket.

”En säkerhetsincident på ett evenemang för barn skulle vara en katastrof, närmast oavsett hur liten den än må vara, så lägret räknar med att jag kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att se till att det inte sker. Protection Service for Business ger mig en tillräcklig insyn i vilka enheter som ansluter, vilken mjukvara de använder, om enheterna har de uppdateringar de ska och håller koll på om någon av våra klientskydd hittar något misstänkt”, förklarar Jarno Niemelä. ”Och allt är molnbaserat, vilket gör det enkelt för mig att driftsätta – och samtidigt är det så sällan det kommer i vägen så att det märks och än mindre stör personal och besökare.”

STEG 3: Säkra andra klienter

Jarno planerar även att skydda besökare och turister. Förutom den säkerhet som SENSE erbjuder via nätverket så delar F-Secure ut koder så att besökare kan installera F-Secure Freedome och premiumversionen av F-Secure KEY till de som behöver. Freedome är F-Secures populära VPN-lösning som krypterar all trafik, vilket skyddar den på resan genom nätverk världen över. F-Secure KEY är en lösenordshanterare som hjälper användare både skapa säkra lösenord och förvara sina lösenord på en trygg och säker plats.

Jarno menar att de båda lösningarna åtgärdar verkliga tillkortakommanden som påverkar många användare: ”Min erfarenhet säger mig att många användare har missat hur värdefullt en bra VPN-lösning och en säker lösenordshanterare kan vara. Båda ger ytterligare säkerhet som hjälper människor att behålla kontrollen över sin information. Jag tror att många idag förstår att de behöver ett klientskydd för att skydda dem från skadlig kod, men det är inte tillräckligt många som förstår hur värdefull deras data är i den moderna världen. Så…om jag kan hjälpa våra besökare att göra mer för att säkra sin information…så gör jag det gärna”, säger Jarno Niemelä.

Att kombinera den här typen av metodologi och lösningar ger tillräckliga säkerhetsvinster för att säkerställa att det skulle krävas en noggrann och riktad kampanj för att ens ha en chans att ta sig in på lägrets nätverk. Och enligt Jarno är detta något som borde vara av nytta för alla som planerar att arrangera någon form av evenemang under sommaren.

”Jag tror inte att det är särskilt många evenemang som verkligen tänker igenom sina nätverk, och funderar på om de verkligen är så säkra de kan bli. Deltagarna kommer inte att ha det särskilt bra om de lämnar lägret med någon variant av skadlig kod på sina enheter, eller om de upptäcker att någon stulit deras lösenord. Det är något som jag tror att de som arrangerar den här typen av evenemang bör ha i åtanke för framtiden”, säger Jarno.

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: