Så skyddar du din data på semestern

Cyberpolitik, Hot & hack, Livet på F-Secure, Tips & tricks

Om du åkte till USA under 2016 så var det dubbelt så sannolikt att du fick dina elektroniska enheter genomsökta som det var året innan.

Det låter kanske oroväckande, men risken att en tulltjänsteman faktiskt väljer ut just dig för granskning är fortfarande ganska liten – bland de 390,6 miljoner människor som åkte till USA under förra året var det bara 19 033 personer (0,005 procent) som fick sina prylar genomsökta, enligt uppgifter i Washington Post.

Men det är ändå en ökning från 0,002 procent under 2015 och det var innan Donald Trump tillträdde som president, efter att bland annat ha utlovat fler och tuffare granskningar av människor som reser till USA.

Detta är ett exempel på att myndigheter i allt större utsträckning bryr sig om att snoka i våra digitala förehavanden. Men för mer än 99 procent av oss så kommer det största hotet mot våra enheter från andra människor – från främlingar, och från oss själva.

Att helt enkelt tappa bort sin enhet, till exempel glömma den på en restaurang eller i säkerhetskontrollen på flygplatsen, är – tillsammans med stöld – det vanligaste problemet för resenärer när det gäller den personliga integriteten. Det är en viktig anledning till att du bör ha ett kodlås eller lösenord på alla enheter, och se till att välja ett starkt sådant som inte går att gissa sig till.

Det näst största hotet kommer varje gång du kopplar upp dig mot internet. Här är några grundläggande tips som alla semesterfirare bör ha i åtanke när de kopplar upp sig på semestern:

  • Använd en VPN-tjänst med gott rykte, till exempel F-Secure Freedome, för att säkra din uppkoppling när du ansluter via trådlösa nätverk.
  • Ställ in dina enheter så att de inte ansluter automatiskt till öppna wifi-nätverk, och ta bort de accesspunkter som lagts till när du inte behöver dem längre.
  • Logga ut ur alla appar som du inte behöver under resan.
  • Var uppmärksam på din omgivning, särskilt om någon försöker snegla över din axel.
  • Använd ett unikt, starkt lösenord för varje konto.
  • För bärbara datorer – stäng av fildelning och aktivera brandväggen, ställ in den på att blockera inkommande anslutningar.
  • Undvik att logga in på dina privata konton när du använder en delad, eller offentlig, dator. Om du måste göra det – se till att du använder tvåfaktorsautentisering och undvik att utföra banktjänster, eller att handla saker.

Om du reser i affärer, eller om du känner att du kan vara av särskilt intresse för myndigheterna bör du ta till särskilda åtgärder frö att säkra din data – inklusive det drastiska steget att överväga att lämna din dator hemma.

Erka Koivunen, CIO på F-Secure, föreslår att du antingen lämnar datorn hemma eller köper en billig ”burner” som du kan ta med dig på resan. Varför? Jo, redan innan USA började prata om att förbjuda datorer på flygplan så fanns det inte särskilt många vettiga alternativ för resenärer som var måna om att hålla koll på – och skydda – sina datorer.

Att lägga datorn i det incheckade bagaget är som att be om att få den skadad eller stulen. Och när du väl gått in på en flygplats har du gett upp ånga av dina grundläggande rättigheter. Myndighetspersonal kan ta en enhet från dig, eller din väska, för genomsökning om de vill.

Sean Sullivan, säkerhetsrådgivare på F-Secure, säger att det finns saker du kan göra om du måste ta med dig din dator på resan. Till exempel kryptera den och fokusera på att lagra filer i molnet eller på externa, krypterade enheter.

Om du är extremt angelägen om att skydda din privata integritet och måste ta med dig din dator på resan så kan det faktiskt vara en god idé att ta med dig nagellack innan du ger dig av. Ja. Nagellack.

Men det bästa valet för den som verkligen värnar om privatlivet och är vaksam över sin privata information är, enligt Sean Sullivan, att köpa just en ”burner”-dator och kombinera med en Ipod Touch som ger tillgång till alla appar som finns på Iphone, men utan de möjligheter till spårning som själva radiodelen i en vanlig Iphone ger.

Du kan också se till att ha din Ipod Touch med dig hela tiden, i en säker ficka. Och även om det kanske är överkurs för de flesta så är detta det bästa tips vi kan ge.

Betygsätt den här artikeln

2 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: