Mors dag för föräldrar med barn uppväxta i en internetuppkopplad värld

Den digitala familjen, Security

I Sverige firar vi mors dag på söndag, den 28:e maj. Det här är en dag när vi hyllar mammorna för allt bra de gör. Och för dagens mammor som har hand om de barn som växer upp med internet är det på tiden att erkänna att ditt jobb på många sätt är ännu mer komplext än det som din egen mamma stod inför.

Faktum är att du inte behöver gå så långt tillbaka i tiden, barnuppfostran idag är troligtvis mer komplicerat och komplext idag jämfört med för bara några år sedan, även om det fanns smarta mobiltelefoner och surfplattor redan då. Barn av idag har fler plattformar de kan fastna för, omges av mer teknologi (till exempel i form av IoT, Internet of Things) och med varje ny fluga kommer en ny uppsättning utmaningar – och ett nytt gäng möjliga fällor som barnet kan fastna i.

De flesta av oss växte upp med uppmaningen att inte prata med främlingar. Nu för tiden har de flesta barn tillgång till en pryl som ger dem tillgång till miljontals främlingar runt om i världen. Därför är det viktigt att föra över dina egna värderingar till dina barn när det gäller deras uppkopplade liv, och kanske inte bara titta på förenklande begrepp som skärmtid.

Här är 7 sätt att göra det.

  1. Skärmtid är inte det enda man som förälder bör fokusera på, men det är likväl ett tydligt sätt att sätta gränser för hur mycket tid barnet tillbringar framför en skärm – om det är något du som förälder värdesätter. Om ni vill sätta gränser, gör det i dialog med barnet och när ni väl gjort det – ändra inte på de överenskomna reglerna.
  2. Lär ditt barn hur man använder internet och olika appar. Kom överens om regler om sådant som vilka sidor ditt barn får vara inne på, vilka program som får användas och vilka spel som får spelas.
  3. Berätta för ditt barn att säker användning av internet innebär att privat information – som inkluderar namn, hemadress, telefonnummer och e-postadress – aldrig ska publiceras eller berättas för någon online.
  4. Påminn barnet att applikationer inte får laddas ner, installeras, eller köpas utan ditt tillstånd.
  5. Undersök åldersgränsen på spel innan du låter barnet att spela det.
  6. Kom ihåg att alla sociala medier har en åldersgräns. Se till att ditt barn inte skapar egna konton utan din tillåtelse. Kom även överens om regler för hur och när sociala medier får användas.
  7. Påminn barnet att samma regler för hur man ska uppföra sig gäller både online och offline.
  8. Och sist men inte minst – var inte rädd för att själv prova på de appar och tjänster som barnen använder. Det är ett utmärkt sätt att visa att du vill vara delaktig och samtidigt få en förståelse för vad de gör på nätet – och vem vet kanske kommer det att sluta med att du också blir en aktiv Musical-ly-användare?

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: