Att använda öppna Wi-Fi utan VPN-tjänst lämnar din information helt oskyddad

Security

Öppna nätverk är oemotståndliga. Bokstavligen talat, oemotståndliga.

Butiksägare och köpcentrum – och även många kommuner och andra aktörer från det offentliga – gör allt de kan för att erbjuda en internetuppkoppling som lockar deras kunder. EU överväger faktiskt att spendera 120 miljoner euro för att hjälpa ”lokala myndigheter och leverantörer av offentliga tjänster” att erbjuda gratis och öppen Wi-Fi. Varför kan man fråga sig? För att det anses ”stödja utvecklingen av ett mer inkluderande europeiskt digitalt samhälle”

Vi älskar känslan av att koppla upp oss på ett Wi-Fi nätverk med så lite krångel som möjligt. Det är så lockande och svårt att motstå att vi upptäckte att personer var villiga att skänka bort sina förstfödda barn – eller åtminstone acceptera villkoren som hade just det som krav – för att få sin dos av gratis Wi-Fi.

Men när det kommer till öppna Wi-Fi nätverk som så många av oss kommit att förlita oss på så finns det en hårfin linje mellan inkluderande eller exponerande.

Du kanske uppskattar det faktum att någon kan komma fram och prata med dig, kanske rentav be om att få ditt telefonnummer, när du sitter på ett fik och jobbar. Du skulle däremot inte vilja att vem som helst som sätter sig bredvid dig medan du dricker ditt kaffe att få ta del av din privata information.

Men det är i många avseenden precis det som händer. Vi skickade ut en ”hacker” utrustad med spionprogram till ett café för att visa hur det går till, för att lyfta fram exakt hur mycket information du faktiskt delar med dig av enbart genom att koppla upp dig på det öppna Wi-Fi-nätverket.

 

 

Ja, du kan avslöja ditt telefonnummer, dina kontakters telefonnummer, inloggningsuppgifter, lösenord och en hel del annan identifierbar information – något du inte skulle lämna framme, öppet för vem som helst att ta del av om du skrev det på en bit papper. Och självklart finns det inte en hacker på varje café, tågstation eller bibliotek. Men varje gång du kopplar upp dig på ett gratis Wi-Fi nätverk så riskerar du att blottlägga din privata information – så vida du inte använder en VPN-lösning tillsammans med ditt uppdaterade antivirusprogram.

”Det är enkelt för vem som helst som använder samma Wi-Fi att se stora delar av din trafik, så vida du inte använder ett VPN”, förklarar Mikko Hyppönen, forskningschef på F-Secure, när han får frågan om de allra mest grundläggande sakerna man bör göra för att säkra sin privata information.

”Om jag sitter på ett café och inte vet hur säkert Wi-Fi nätverket är, så använder jag ett VPN för att skydda min trafik” säger Sean Sullivan, säkerhetsrådgivare på F-Secure. ”Så om jag är hemma och vill göra samma sak kan jag aktivera mitt VPN där också. På det viset skapas en krypterad tunnel mellan min enhet och VPN-tjänsten.”

Med en VPN-tjänst döljs dina förehavanden på internet från din internetleverantör, vilket leder till att din sökhistorik varken kan bli spårad eller vidaresåld till andra aktörer.

Ett VPN skyddar din internettrafik, men du löper fortfarande risken att exponera din privata information – oavsett om du är ansluten till ett Wi-Fi nätverk, mobilnätverk eller direkt via din internetleverantör. Speciellt om du blir blåst av nätfiskare, vilka ofta använder tvivelaktiga sidor för att få dig att uppge dina kredituppgifter. Det är just därför ett komplett skydd kräver både en VPN för att skydda din privata information – och ett antivirusprogram för att skydda dig själv mot tvivelaktiga sidor, skadlig kod och andra metoder som kriminella använder för att få tillgång till dina bankuppgifter och annan värdefull information.

När du väljer säkerhetsprogram och VPN så lägger du all din tillit på leverantören av produkten, vilket innebär att en gratislösning kan innebära att du tar risker som du kanske egentligen inte är villig att ta. F-Secure är en global pionjär inom internetsäkerhet med nästan 30 års erfarenhet i branschen, och vår FREEDOME VPN är betrodd av både kunder och branschexperter.

F-Secure TOTAL kombinerar de prisbelönta säkerhetslösningarna SAFE och FREEDOME VPN i en prenumeration.

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: