Om ditt uppkopplade hem kunde tala

Security, Uppkopplat liv

Den gamla klyschan ”om dessa väggar kunde tala…” börjar få en helt ny betydelse i en värld full med IoT-enheter.

Smarta väggar som faktiskt talar finns kanske inte på marknaden ännu, men ditt uppkopplade hem kan lyssna, komma ihåg – och avslöja mer om dig än du kanske tror. Det menar åtminstone dataforskaren Charles Givre på företaget Booz Allen Hamilton. (ja, det är samma företag som visselblåsaren Edward Snowden jobbade för.)

Under en föreläsning på konferensen Make Data Work i New York, så beskrev Givre vad IoT-enheter som termostaten Nest, Automatics låslösning för bilar och Wink Hub snappade upp för information om honom när han använde dem.

Hans slutsats?

”Smarta enheter samlar in och skickar ut mängder av information, mer än du kanske tror. Och tillsammans kan all den här informationen även avslöja en hel del om enhetens ägare.”

Den här informationen innefattar:

  • Vad du heter på Facebook och Twitter
  • Vilka andra uppkopplade enheter du har i ditt hem, samt när de blev uppkopplade
  • Var du bor, eller åtminstone var ditt hem ligger
  • Vad du har för bredbandsleverantör
  • Vid vilken tid du är hemma
  • Alla turer du tar med bilen (beroende på dina sekretessinställningar)
  • Eventuellt din religiösa tro (om du, precis som Givre och Walter från The Big Lebowski, ”inte rullar klot under sabbaten”)

Givre poängterar att den största delen av informationen överförs på ett säkert sätt, men lagras i molnet. Den som har tillgång till din e-postadress och lösenord kan få tag på allt.

Nu för tiden är uppkopplade hem fortfarande ganska ovanligt, så det skulle troligtvis vara lättare för tjuvar att fysiskt smyga utanför ditt hus för att ta reda på när du är hemma och inte. Men med tanke på det ökade utbudet av teknologi för uppkopplade hem, så är det ett smart steg att se till att dina viktiga lösenord är unika, starka, och omöjliga att gissa sig fram till. Den här enkla åtgärden – och att tänka i förväg på hur du kan göra ditt uppkopplade hem säkert – är det bästa du kan göra. Speciellt nu när du vet hur mycket ditt uppkopplade hem vet om dig.

Men tillverkare av IoT-enheter behöver också vidta åtgärder, de behöver lära sig mer om hur man kan skydda den privata data som deras enheter samlar på sig – speciellt eftersom lagar och reglerande myndigheter sällan blandar sig i sådant som handlar om konsumenters integritet på nätet.

”Federal Trade Commission (USA:s motsvarighet till konkurrensverket) publicerade en rapport i år som handlade om praxis och rekommendationer för företag när det kommer till hur de bör informera deras kunder om lagring av data,” rapporterar Lauren Kirchner på ProPublica. ”Enhetstillverkare säger att kunder kan välja att acceptera eller tacka nej till delning av deras privata information med utvecklare och tredjeparts-appar.”

Så dina uppkopplade enheter kanske talar med andra utan att du vet om att du faktiskt har ett val att låta dem göra det eller inte.

”Om dessa väggar kunde tala…” – borde du inte åtminstone ha möjligheten att bestämma vilka de talar med?”

Betygsätt den här artikeln

1 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: