Tre bra exempel från IoT-världen

Security, Uppkopplat liv

 

Det är lätt att vara pessimistisk inför hur Internet of Things (IoT) kan komma att förändra världen. Det går till och med att plocka en hel del komiska poänger på det. Vissa personer kanske bara ser det som en gimmick för att sälja nya TV-apparater eller andra prylar. Andra kanske känner att det bara är mer av samma gamla vanliga, eller bara ett gäng nya mobila prylar. Men många människor är oroliga över hur säkra de här enheterna egentligen är, eller om de kommer spela en stor roll i en värld där bevarandet av privat information är något som tillhör det förflutna.

 

Det finns dock bra saker bakom den här skepsisen och rädslan, många företag och många människor har hittat sätt att dra fördel av de nya internetuppkopplade prylarna. Här kommer några exempel på hur IoT-enheter gör livet bättre för människor runtom i världen.

 

Att hålla koll på saker medan du är borta
Övervakning är inte något dåligt, framförallt när det inte gör intrång på någons privatliv eller inkräktar på någons personliga utrymme. Och det är precis vad en australiensk man lärde sig när han lyckades använda olika smarta enheter för att hindra sitt hem från att bli förstört i en skogsbrand.

 

Professor Simon Maddocks från Charles Darwin University lyckades upptäcka elden genom att använda sin internetuppkopplade övervakningskamera och en smartphone. När han såg att elden närmade sig hans hem lyckades han använda sin smartphone för att aktivera fastighetens bevattningssystem.

 

Tyvärr lyckades han inte rädda sina grödor, men hans boskap och hans hus klarade sig undan branden, vilket gör honom rätt tursam jämfört med några av hans grannar.

 

Fall som dessa demonstrerar hur internetuppkopplade enheter kan hjälpa till att skydda människor. Om professor Maddocks inte hade möjlighet att övervaka sitt hem hade han aldrig förstått hur bråttom det egentligen var att rycka ut mot det annalkande hotet – just den typ av möjlighet som Mika Stahlberg, Director of Strategic Threat Research på F-Secure, har kallat för en möjlig ”killer-app” för det smarta hemmet.

 

Att använda bevattningssystemet för att hindra elden hade varit betydligt svårare om det inte hade funnits möjlighet att göra det på distans.

 

Delning av information gjort på ett enkelt sätt
Många populära IoT-enheter utvecklas för att användas i smarta hem. Men att tänka att IoT-enheter bara handlar om att modernisera våra hem är en komplett missuppfattning. Så kallade wearables, eller kroppsnära teknik, är en rätt stor produktkategori för IoT-enheter, och innehåller exempelvis välkända produkter som Apple Watch och Fitbits aktivitetsmätare.

 

Ett nyligen startat projekt, kallat Wearables for Good, startades med avsikten att uppmuntra företag till att utveckla Wearables som tjänar behoven för människor i både industriländer och utvecklingsländer. Projektet var en tävling som delade ut prispengar till två bidrag.

 

Den ena vinnaren var Khushi Baby – en digital accessoar i form av ett halsband designat för att lagra vaccinationsuppgifter, vilket gör det lättare att administrera vaccinationer för vårdpersonal ute i fält. Halsbandet kan lagra medicinsk data och sedan dela det med mobila enheter via NFC-teknik. Att göra den här informationen mer lättillgänglig för personer som är ansvariga för själva vaccinationerna kommer att hjälpa dem att fatta bättre beslut medan de är ute på fältet, och att göra det både enklare och säkrare att vaccinera stora grupper av människor.

 

Skaparna bakom Khushi Baby använder just nu produkten i norra Indien för att hindra dödsfall på grund av sjukdomar som går att vaccinera bort.

 

Hålla koll på hälsotillståndet på personer som betyder något för dig
Människor har nu tillgång till teknik som håller reda på deras dagliga aktiviteter, gör förbättringar som att få mer träning, bevaka sömnvanor, etc. Och medan det här är ett fantastiskt sätt för människor att hålla sig friska, så börjar andra tillverkare nu fokusera på hur dessa tekniker kan användas för att övervaka människor som inte klarar av att hålla sig friska utan att få hjälp.

 

Till exempel har ett företag i Boston utvecklat en ”kroppsnära babymonitor” som gör det möjligt för föräldrar att kontrollera saker som bebisens andning, hjärtslag och rörelser. Det här ger dem en helhetsbild av deras bebis hälsa så att de kan ta bättre hand om sin nyfödda.

 

Ett annat företag har utvecklat en serie av aktivitetsövervakare som kan placeras runt hemmet för att se till äldre personer som lever ensamma. Dessa övervakare kan placeras runt om i hemmet och övervaka vad som sker i hemmet, och sedan göra denna data tillgänglig online.

 

Invändningarna mot dessa lösningar är att de samlar, lagrar och utbyter massiva mängder av information – information som enkelt kan återanvändas av hackare eller kriminella. Dataintrång har redan visat sig vara en reell risk för internetuppkopplade barnövervakningsenheter.

 

Så, för att sammanfatta: vi har alla skäl till att vara exalterade inför möjligheterna med IoT-enheter, men vi ska samtidigt inte glömma bort att vidta åtgärder för att säkra våra nya smarta prylar – och den data de samlar in och delar online.

 

[Bild av AI404 |Flickr]

 

 

Betygsätt den här artikeln

3 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: