Alla VPN-leverantörer borde svara på dessa frågor – så då gjorde vi det också

Security

De nyligen föreslagna ändringarna av USA:s lagstiftning på integritetsområdet har av många betraktats som ett stort steg tillbaka. Det har lett till en snabb ökning i efterfrågan av VPN-lösningar. Tyvärr har det också lett till en ökning av oärliga aktörer på marknaden, företag som inte bara tacksamt tar emot integritetsmedvetna människors pengar – utan dessutom inte ger vad de lovat i utbyte.

Men lyckligtvis har Electronic Frontier Foundation (EFF), en långvarig förkämpe för digitala konsumenträttigheter, tagit fram en rad frågor som potentiella VPN-köpare bör ställa sig innan de bestämmer sig för en lösning att satsa på.

Transparens är en förutsättning för tillit och därför har teamet bakom Freedome VPN besvarat frågorna, en och en, helt ärligt och ofiltrerat.

Fråga 1: Är din VPN-tjänst svinbillig eller gratis? Kostar tjänsten 200 kronor för en livstidstjänst? Det finns förmodligen anledningar till det och din surfhistorik kan vara den faktiska produkten i sammanhanget – det som företaget säljer vidare till andra.

Vår bedömning: Godkänd

Det brukar heta att det ”inte finns några gratisluncher”, och det gäller för VPN-tjänster i större utsträckning än man kanske kan tro. Att investera i ett globalt servernätverk kostar mycket pengar, och det kostar mycket att underhålla och förbättra dem. Våra priser är mycket konkurrenskraftiga, men de är utformade så att vår affärsmodell inte är beroende av att vi gör avkall på våra användares integritet.

Fråga 2: Hur länge har din VPN-leverantör funnits? Om den är en relativt ny och utan en pålitlig historik så behöver du ha ganska stor tilltro till leverantören för att använda den.

Vår bedömning: Godkänd

För att parafrasera Sällskapsresan; ”Vi har varit ute och flugit förr”. F-Secure är en av pionjärerna på cybersäkerhetsområdet med nästan 30 års erfarenhet, och Freedome åtnjuter stor tillit från såväl kunder som branschexperter.

Fråga 3: Loggar VPN-leverantören din trafik? Vilken typ av information är det som sparas? Leta efter en leverantör som uttryckligen lovar att inte spara din trafik och som dessutom är en aktiv röst i diskussionen om den personliga integriteten.

Vår bedömning: Godkänd

Svaret på den första frågan är enkelt: ”Nej, vi loggar inte din trafik”. Vår verksamhet bygger på att säkerställa våra användares integritet, inte att ta den ifrån dem. Vår integritetspolicy beskriver tydligt all information som vi samlar in (inget av det är din trafik). Vårt företag har stolt stöttat och lobbat för konsumenträttigheter i digitala frågor under många år, till exempel har vi vittnat inför det brittiska parlamentet emot den påträngande ”Investigatory Powers Act”.

Fråga 4: Använder VPN-leverantören sig av kryptering när den tillhandahåller tjänsten? Det rekommenderas vanligtvis att använda tjänster som stödjer ett beprövat open source-protokoll som OpenVPN eller IPSec för att säkerställa bästa möjliga säkerhet.

Vår bedömning: Godkänd

Vi använder OpenVPN på Android, PC och Mac, och IPsec på IOS.

Fråga 5: Om din VPN-leverantör använder kryptering, men har ett gemensamt lösenord för alla användare, är det inte tillräckligt med kryptering.

Vår bedömning: Godkänd

Freedome delar inte ett enda lösenord mellan sina användare. För att kryptera data använder vi sessionsnycklar som genereras i början av en session och sedan förnyas en gång någonstans i spannet varje 30:e till 60:e minut.

Fråga 6: Behöver du använda VPN-leverantörens egen klient för att använda tjänsten? Du bör undvika dessa och leta efter tjänster som du kan använda med en klient baserad på öppen källkod. Det finns många klienter som stöder de ovan nämnda OpenVPN- eller IPSec-protokollen.

Vår bedömning: Underkänd

Det här är en fråga där vi inte kan ge oss själva godkänt. Men vi tror att vi har goda skäl till det. Vårt mål har varit att göra Freedome tillgängligt för så många som möjligt och ta bort alla hinder – och allt som är komplicerat – med sekretess på internet. Med hjälp av en egen klient är Freedome inte bara lätt att komma igång med och enkel att använda, den erbjuder ytterligare funktioner som skydd mot påträngande spårningslösningar och skadliga hemsidor – och det kan vi inte göra med de öppen-källkodsklienter som finns på marknaden.

Fråga 7: Skulle du fortfarande läcka dina DNS-förfrågningar till din internetleverantör om du använder VPN-tjänsten?

Vår bedömning: Godkänd (med en liten invändning)

När det började dyka upp rapporter om DNS-läckage på VPN i vissa operativsystem tog vi dem på största möjliga allvar och såg till att fixa dem snabbt. Den enda gången det kan hända att DNS-förfrågningarna läcker är när en VPN-uppkoppling avbryts (till exempel när man växlar från ett trådlöst nätverk till ett annat). Men så länge VPN-lösningen körs och du är uppkopplad till mobilnätet eller till ett trådlöst nätverk så kommer det inte att ske några DNS-läckor med Freedome.

Fråga 8: Stödjer VPN-lösningen IPv6? Eftersom Internet övergår allt mer från IPv4 till IPv6-protokollet, kan det finnas vissa VPN-leverantörer som inte stödjer det.

Vår bedömning: Godkänd (På Android, PC och Mac. Kommer snart på iOS)

Från och med april 2017 stödjer Freedome webbplatser som bara kör IPv6 på alla plattformar utom iOS, men utvecklingen av iOS-stöd har kommit ganska långt och det är något som kommer att finnas tillgänglig inom snar framtid.

Om svaren på ovanstående frågor motsvarar dina förväntningar och vår produkt uppfyller dina behov (vi hoppas verkligen att de gör det!), så kan du ladda ner och testa Freedome VPN gratis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betygsätt den här artikeln

0 röster

1 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: