4 myter om Mac och Mac-användare

Security

När det kommer till att diskutera vårt favorit-operativsystem, kan vi ibland…ha svårt att hålla isär subjektiva känsloyttringar från objektiva insikter. Vi har ju alla ett operativsystem som vi tycker bättre om än andra, och vi tenderar att ha mycket bestämda åsikter om andra operativsystem – och deras användare.

Men vad säger egentligen de objektiva insikterna, den fakta som finns i ärendet? Vi har nyligen genomfört en djupgående undersökning om skillnaderna mellan Mac- och Windows-användare, deras vanor och hur säkerhetsläget ser ut på de olika plattformarna. Här använder vi den information vi samlat in (tillsammans med annan tillgänglig forskning) för att skingra – eller bekräfta – ett antal vanliga myter om Mac-datorer och Mac-användare.

 

  1. Mac används endast av kreativa typer

Populärkulturen är full av snubbar runt 30 som har sitt kontor nere på det lokala fiket, med typiska hipsterattribut – som ser ut som skogshuggare, men som aldrig ens hållit i en yxa. När de presenterar sig själva kommer deras jobbtitel oundvikligen att vara en kombination av orden ”kreativ”, ”visuell”, ”frilans”, ”koncept” och ”designer”. I nio av tio fall kommer innerstadsskogshuggaren att sitta framför sin allra käraste ägodel – en 13-tums MacBook Pro.

Bortsett från att detta är ett fiktivt exempel, på gränsen till karikatyr, så så visar vår undersökning faktiskt att en förvånansvärt stor mängd amerikanska Mac-användare (7 procent fler än Windows-användare) säger att deras vänner skulle beskriva dem som kreativa – snarare än praktiska. Det kan bero på att Macar är mer populära bland grafiska formgivare och andra kreatörer. Men om det beror på att Macar är bättre lämpade för den typen av uppgifter eller om det bara handlar om varumärkeslojalitet är en helt annan myt. Vilket osökt för oss in på…

 

  1. Mac-användare är mer lojala mot varumärket

I samband med lanseringar och jämförelser mellan Apple-produkter och konkurrenterna pratar man ofta om ”Apple tax”, en slags ”skatt” som enligt Urban Dictionary definieras som ”det högre pris som betalas för Apple-produkter jämfört med likvärdiga produkter från konkurrenterna”. Det används ofta för att skämtsamt håna Apple-fans eftersom de tros vara mer benägna att betala ett högre pris bara för att en produkt är utsmyckad med Apple-logotypen. Jag har själv behövt försvara min förkärlek för Apple laptops vid åtskilliga tillfällen, och det kan vara svårt att motivera att man ska betala nästan dubbelt så mycket som för en likvärdigt bestyckad dator av annat märke. Men är varumärkeslojalitet när det kommer till Mac-användare en myt?

Det borde inte komma som någon större överraskning, men det är det inte. Vår egen undersökning visar att hela 86 procent av amerikanska Apple-användare använder uteslutande Apple-enheter på fritiden. Dessutom, enligt en undersökning från 2013, sa sig 53 procent av Apple-användarna vara villiga att uppgradera sin iPhone det året, jämfört med Android-användare där endast 43 procent var villiga att uppgradera sin telefon. Den skillnaden på 10 procent översätts till cirka 5 miljoner i ren försäljning i antal enheter.

 

  1. Du kan inte spela spel på en Mac

Ovanstående uttalande har verkligen avskräckt en hel del gamers från att köpa Mac. Traditionellt har gamers varit mycket medvetna konsumenter, måna om att ha den mest kraftfulla maskinen, för så lite pengar som möjligt.  Om man väger in prissättningen på Mac-datorer tillsammans med det faktum att de inte är optimerade för spel så är det kanske inte så konstigt att Mac knappas förknippas med spel. Men är det fortfarande så?

För tio år sedan, skulle svaret ha varit ett solklart ja – men inte idag. Förr i tiden, var de enda spel vi fick höra om, de som släpptes av de stora förlagen. De speljättar som hade budget nog att hantera både marknadsföring och distribution. Men uppkomsten av nya plattformar och butiker som Steam har gett upphov till en helt ny kategori spel – indie-spel. De flesta indie-spel släpps på både Mac och PC, och kräver inte den allra senaste och vassaste hårdvaran för att köra. För trots att Apple envist har vägrat att anpassa sina Macar till gamers, så verkar det faktiskt som om spelbranschen nu har anpassat sig för att vara mer lämpade för Mac!

 

  1. Mac drabbas inte av skadlig kod…

Detta är kanske den mest utbredda myten relaterat till Mac som ett operativsystem:  De är tydligen helt osårbara för skadlig kod. Logiken ser ut ungefär såhär: Det finns mycket färre Mac-datorer som är uppkopplade än det finns Windows-datorer (i nuläget är fördelningen ungefär 70 procent Windows, 10 procent Mac och 10 procent ”övriga”) – det är helt enkelt inte så meningsfullt – och lönsamt – för utvecklare att ta fram skadlig kod för Mac.

Även om det kan vara sant att Mac är säkert i jämförelse med många andra operativsystem, så är det långt ifrån helt säkert. I själva verket upptäcktes det allra första dataviruset någonsin på en Mac: Elk Cloner, skrivet som ett skämt av en 15-åring. Men dagnens skadliga kod handlar mindre om ”lulz” och mer om pengar. Och Mac är faktiskt sårbara, statistiken visar att i takt med att Mac blir mer populära så ökar även mängden skadlig kod för plattformen.

 

  1. …och även om de gjorde det så skulle det inte påverka en vanlig användare som jag

Det är helt vanlig mänsklig psykologi att tro att oförutsedda negativa händelser alltid händer någon annan. Även bland dem som är vagt medvetna om att det finns säkerhetshot på Mac också så tror en stor del att det inte kommer att påverka dem.  Vår egen undersökning kunde inte visa någon skillnad mellan hur säkra Mac- respektive och Windows-användare uppfattar att de är: de är båda precis lika tvärsäkra om sin egen osårbarhet när det gäller skadlig kod.

Men ha detta i åtanke: Motivationen bakom att skapa konsumentriktad skadlig kod idag är till stor del ekonomisk, och den genomsnittliga Mac-användaren har en högre inkomst. Förra året blev över 7000 datorer infekterade med ransomware-varianten Keranger. Samtliga var Mac-datorer.

 

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: