De 8 värsta myterna om cybersäkerhet

Security

Cyberhot kommer alltid att finnas, så länge de fungerar. Och med dem följer en minst lika långlivad mytbildning. Här är åtta klassiker i genren, myter som faktiskt kan göra att du är mindre säker om du litar på dem.

 

Myt nummer 1: Risken att bli hackad är liten

Internet är gigantiskt. Varför skulle någon ställa in siktet på just min dator eller min telefon? Naturligtvis är det inte så det fungerar i verkligheten. Hackare sätter sig sällan ner och väljer ut sina offer individuellt eller ens efter något större övervägande. Attacker äger rum i stor skala med hjälp av automatiserade verktyg. De är systematiska och utförs av väl organiserade grupper med väl tilltagna resurser.

 Myt nummer 2: Appar är säkrare än webbläsare

Appar skapar en falsk känsla av trygghet. Varför det är så är kanske en psykolog bäst lämpad att svara på, men orsaken ligger troligen i att appar inte körs i webbläsaren, som traditionellt varit en sårbar punkt. Men känslan av trygghet inom ramarna för en app är vilseledande. Appar ansluter till samma gamla vanliga internet och utsätts för samma typ av risker, det är bara paketeringen som skiljer sig åt.

Och för de som tror att telefonen är en fristad från nyfikna ögon; ni har fel. Det finns gott om tillfällen då vi ger en app behörighet att komma åt exempelvis något från våra fotogallerier, tillgång till vårt Facebook-konto eller liknande. Och i samband med att vi tillåter en app att komma åt lokaliserings-data i våra telefoner så ger vi dem i princip tillgång till vår exakta position. Faktum är att det finns långt fler möjligheter för en person att spåra dig med hjälp av en mobiltelefon än via din dator.

 Myt 3: Brandvägg + antivirusprogram = totalt skydd

Det är sant att ett bra antivirusprogram och en brandvägg gör det svårt för en inkräktare att få tag på din information – men du måste också vidta vissa skyddsåtgärder. Att hålla programvaran uppdaterad är en sådan sak, men ännu viktigare för din säkerhet är hur du beter dig på internet – vad du klickar på och var du matar in din information.

Myt 4: Jag har inte någon känslig information

Du kanske inte tror det, men det är högst troligt att du faktiskt har det. Lösenordsfraser, adresser, telefonnummer, kreditkortsuppgifter och annan viktig information är ofta lagrad i cachen på din dator. Det är också lätt att bygga en profil av vem du är genom att läsa din e-post och granska din webbhistorik. Detta är faktiskt inte en ovanlig metod för identitetsstöld bland cyberbrottslingar.

 Myt 5: Den säkra Macen

Tro det eller ej, men det första dataviruset hittades faktiskt på en Mac. Året var 1982 och programmet hette Elk Cloner. Men sedan dess har Apple-datorer surfat på ett rykte av att vara skottsäkert skyddade mot intrång och skadlig kod. Detta är en myt som härstammar från Apples största konkurrent på operativsystemsfronten, Microsoft Windows, som har haft stora problem på det här området. Så även om det är sant att Mac har varit säkrare i jämförelse med Microsoft Windows, så är de långt ifrån oövervinnerliga. Det är först nu, i takt med att MacOS-plattformen blivit allt mer populär som problemen har börjat ta sig upp till ytan. De första varningstecknen dök upp 2004, då ett trettiotal säkerhetsbrister upptäcktes. Idag är MacOS ett åtråvärt mål för hackare eftersom så många användare fortfarande lever under intrycket av att deras Mac är säker, och att de därför inte bry sig om att använda ett säkerhetsprogram.

Myt 6: Mitt Wi-Fi är omöjligt att hacka om jag döljer det

Det är sant att de flesta routrar ger dig möjligheten att göra ditt nätverk ”osynligt”. Detta lämnar människor i tron att – eftersom ingen kan se deras nät så kan heller ingen på utsidan hacka deras anslutning. Men om någon vill hacka ditt Wi-Fi så är det ganska troligt att de har teknisk kompetens nog att känna till att de flesta nätverk är dolda och har koll på hur man gör dem synliga, även om du har dolt nätverksnamnet (SSID).

Myt 7: Molntjänster är inte säkra

Vi hör en hel del om angrepp på molntjänster och hur osäkra de är. Men det intressanta är att väldigt få attacker beror på att tjänsterna i sig varit undermåligt skyddade. De flesta dataintrång beror på användare som faller offer för phishing-attacker. Återigen är det beteendet hos användaren som är orsaken till problemet. Det är dock viktigt att kontrollera att de molntjänster som du använder har krypterade anslutningar och förståndiga överenskommelser för slutanvändare. Det finns inget som heter ”gratis” när det gäller molntjänster – om det inte kostar något att använda så betalar du genom att din personliga information utnyttjas för riktad reklam eller till och med säljs till andra marknadsförare.

 Myt 8: Säkerhetsprogram gör datorn långsam

Detta är en myt som var helt och hållet sann en gång i tiden. Antivirusprogram kunde slöa ner datorn med så mycket som 50 procent, vilket kunde göra de vardagliga uppgifterna olidligt långsamma. Moderna säkerhetslösningar förbrukar mycket mindre resurser och samtidigt har våra datorer och telefoner blivit mycket mera kraftfulla än vad vi ens kunde ha föreställt oss för femton år sedan. Idag har alla utvecklare av säkerhetsprogram stenkoll på prestandaeffekterna och idag kommer du troligtvis inte ens att märka att du har ett säkerhetsprogram installerat. Men myter kan vara seglivade. Synnerligen seglivade.

 

F-Secure total säkerhet och integritet erbjuder ett komplett skydd för din säkerhet och integritet på nätet. Med en prenumeration får du F-Secure SAFE Internetsäkerhet för alla enheter och F-Secure Freedome VPN som ser till att din integritet hålls skyddad. Du kan prova det gratis.

Betygsätt den här artikeln

1 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: