En 5 minuters guide™ till ”The Nordic Edge”

Security

Finland är inte en del av Skandinavien.

Finland finns inte med på den skandinaviska halvön – inte heller pratar finnarna ett av de skandinaviska språken – som alla är germanska. Finland ligger på en halvö längs Finska viken och finnarna talar finska, som tillhör de uraliska språken – precis som ungerska och en handfull andra språk.

Men Finland är en del av Norden, tillsammans med Sverige, Norge, Danmark och alla deras tillhörande områden. Wikipedia konstaterar att ”de nordiska länderna utgör en kluster i toppen av ett flertal topplistor gällande utbildning, ekonomisk konkurrenskraft, medborgerliga rättigheter, livskvalitet och mänsklig utveckling.”

Men vad innebär det egentligen att vara nordisk?

I ”The Nordic Theory of Everything”, skriver den finlandsfödda journalisten Anu Partanen om kulturchocken hon upplevde när hon flyttade till USA. Du, och sannolikt många finnar, kanske inte delar hennes uppfattningar om skillnaden mellan de två kulturerna. Men hon presenterar ett intressant koncept som hon känner är en drivkraft för Finland och övriga nordiska länders generösa investeringar i utbildning och det sociala skyddsnätet. Partanen kallar det ”Nordic theory of love” och grundidén ”är att autentisk kärlek och vänskap är möjlig endast mellan personer som är oberoende och varandras likar.”

Det här konceptet, att alla borde vara ”oberoende och varandras likar” är vad jag – en amerikan som har besökt Finland ett par gånger om året under den senaste halvan av decenniet – skulle kalla ”the Nordic Edge” – det nordiska försprånget.

Och det är detta övertag som är en viktig bidragande faktor till att F-Secure fortsatt lyfts fram av oberoende analytiker som en leverantör som erbjuder sina kunder det ”bästa möjliga skyddet”. Jag tror också att det är en viktig förklaring bakom företaget som sådant – och dess orubbliga inställning till den personliga integriteten.

F-Secure är ett finskt företag som verkar i enlighet med finska lagar och all data lagras i Finland.

Och här är anledningen till varför det spelar roll:

Finland var det första landet i världen att ratificera en lag som säger att bredband är en rättighet. Landet har långtgående lagar på plats som ska skydda integriteten hos arbetssökande. I Finland, har företag ingen skyldighet att lämna ut uppgifter till myndigheterna – till skillnad från till exempel företag som är baserade i USA, där de kan vara lagligt skyldiga att lämna över privatanvändares information till myndigheterna.

Det är ”The Nordic Edge” i lagform.

Om jag ska lyfta fram en sak som särskilt ”nordiskt” med F-Secure så får det bli företagets integritetspolicy som förmodligen är den bästa integritetspolicyn i världen. Och till skillnad från de flesta integritetspolicys är den faktiskt skriven så att folk kan förstå den.

Det är inte särskilt nordiskt att skryta. Men om du ska skryta om något så är det ganska nordiskt att skryta om en sekretesspolicy.

F-Secure respekterar självklart domstolsbeslut när det gäller olaglig verksamhet, men de säljer inte kunddata till någon annan. Den enda information som samlas in är för serviceändamål och detta kan alla användare välja att avstå från. Ingen onödig information eller spionage på kunder sker. Någonsin. Andra säkerhetsföretag kanske kan tjäna pengar på sina kunddata, men det kommer inte F-Secure att göra.

Från mitt perspektiv så ser F-Secure inte kunderna som vandrande dollartecken, utan som likställda och självständiga aktörer i en relation. Och det är den respekten för individens rättigheter som ger F-Secure en Nordic Edge.

//Jason

Betygsätt den här artikeln

1 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: