Vad kan jag göra för att skydda min integritet och säkerhet? 4 topp-tips från @Mikko

Security

Vad har ditt digitala förflutna gemensamt med ett djur eller en växt som levde på jorden under samma tid som dinosaurierna?

Resterna från båda två, i kombination med resterna av en massa andra djur och växter, kan bli mycket värdefullt – åtminstone efter några miljoner år.

”Jag tror att data är den nya oljan”, säger F-Secures forskningschef Mikko Hyppönen.

Men skillnaden är att din information blir värdefull mycket snabbare än de fossila bränslena. Och efterfrågan växer hela tiden, precis som möjligheterna och förmågan att samla in den – i huvudsak tack vare explosionen av sociala medier och Internet of Things (IoT).

Nyligen genomförde Mikko en så kallad AMA (Ask Me Anything) på Reddit, där han bland annat fick frågan ”Vad skulle du ge för råd till en helt ny internetanvändare när det gäller säkerhet och integritet på nätet? Hur kan de skydda sig själva?”

Här är hans svar:

  1. Använd en lösenordshanterare. Detta kommer att lösa massor av andra problem för dig, eftersom du per automatik kommer få ett unikt och starkt lösenord för alla webbplatser och tjänster. Jag föredrar lösenordshanterare som inte lagrar dina lösenord i molnet, utan håller dem lokalt krypterade på dina egna enheter och endast använder en krypterad synkronisering för att hålla dem uppdaterade på alla enheter.
  2. Registrera dig för att få meddelanden från ”Have I been pwned”. Denna gratistjänst skickar ett mail så snart din e-postadress dyker upp som en del av ett dataintrång – till exempel som det massiva intrånget mot Yahoo (eller Ashley Madison). Tjänsten drivs av Troy Hunt och det är en säker tjänst som du kan lita på.
  3. Använd en bra VPN-tjänst för att säkra dig själv när du använder Wi-Fi nätverk. Utan en VPN-tjänst, är det en barnlek för någon annan som använder samma Wi-Fi-nätverk som du att se stora delar av din trafik. Använd en VPN-tjänst på din bärbara dator, på telefonen och på din surfplatta. Jag gillar VPN som förbättrar din integritet genom att också ta bort cookies och andra potentiella integritetsbrott. Ytterligare en fördel med detta är att det kommer att gå snabbare att surfa, det är ofta snabbare med en VPN än utan! (OBS: Du kan prova vår prisbelönta Freedome VPN gratis).
  4. Sist men inte minst: säkerhetskopiera regelbundet. Och när du gjort det, gör en säkerhetskopia av din säkerhetskopia. Säkerhetskopiera din bärbara dator, din telefon och din surfplatta. Och säkerhetskopiera dem så att du kan återställa all data även om ditt hus brinner ner. För ibland så är det just det som händer, och ibland råkar du ut för en ransomwareattack. En stor del av våra liv, våra minnen, finns på våra enheter och de förtjänar att säkerhetskopieras.

Mikko fick också frågan om cybersäkerheten kring den nya presidenten i USA, som enligt nyhetsinslag fortfarande använder en äldre osäkrad Android-telefon.

”Jag kan inte förstå att han fortsätter att använda sin personliga, daterade och ej uppdaterade telefon för att kommunicera i realtid med hela världen”, svarade Mikko. ”Det är lätt att förstå hur angripare skulle kunna missbruka @POTUS-kontot om de fick tag på det. Han borde verkligen inte göra det.”

Mikko hade också några specifika råd till president Trump – och alla andra Twitter-användare för den delen:

”Han borde gå in i Twitters inställningar och ändra sina inställningar på; Security & Privacy / Password Reset / Require Personal Information To Reset My Password”

 

 

Betygsätt den här artikeln

29 röster

1 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: