5 saker du inte bör dela på Internet

Security

Såhär efter Safer Internet-dagen är det hög tid att vi alla tittar närmare på hur det egentligen är ställt med vår grundläggande säkerhet och på så sätt tar de första stapplande stegen mot en förändring och en förbättring, så vi alla kan bidra till det som var temat för årets evenemang, ”förenas för ett bättre internet”.

Ett säkrare internet börjar med att köra ett uppdaterat säkerhetsprogram, som F-Secure SAFE, på alla dina enheter och betyder att vi alla använder unika, ocknäckbara lösenord för alla våra viktiga konton, lösenord som bör lagras i en säker lösenordshanterare. Dessutom bör vi alla – särskilt i tider som dessa, när ransomware härjar mer eller mindre fritt – ta det säkra före det osäkra och göra regelbundna säkerhetskopior av våra datorer, våra telefoner och surfplattor.

Men det slutar inte där, tvärtom är det själva utgångspunkten.

Möjligheten att dela saker, mängder av saker med mängder av personer, är det som gör internet så fantastiskt – men det är också det som gör internet så potentiellt farligt.

Allt du gör på internet kan vara smittsamt, på ett eller annat sätt.

Om du blir hackad av en phishing-attack, kan du ofrivilligt sprida detta angrepp vidare till alla personer i din kontaktlista. Samma sak gäller om du faller för en bluff i sociala medier, hela ditt flöde utsätts för samma hot så fort du trillar dit.

För att vi ska uppnå ett säkrare internet så måste vi alla bli säkrare och smartare ”delare”.

Vissa saker är det mer eller mindre självklart att du inte ska dela med dig av – som (1) dina lösenord och Wi-Fi-nätverk eller (2) lösenord till dina enheter. Detta kan för många uppfattas som rena självklarheter, men faktum är att många människor fortfarande delar med sig av information som kan hjälpa potentiella skurkar med att lista ut deras lösenord, eller komma åt svaren på de säkerhetsfrågor som skyddar deras konton. Dit räknas exempelvis (3) eventuella smeknamn, (4) födelsedagar och (5) namnen på de skolor du gått på.

Smart delning innebär också att vi är smarta och tänker till när vi delar foton.

Människor som har vuxit upp efter födelsen av Facebook kan känna sig bekväma med tanken på att de skapar ett spår av bilder som sannolikt kommer att följa dem livet ut, bekvämare än sina föräldrar som växte upp utan att veta att nästan alla telefoner så småningom skulle fungera som kameror också.

Föräldrar behöver tänka på fotodelning utifrån sina barns perspektiv – och vice versa.

De sociala incitament som finns för att dela bilder ska inte underskattas. Inlägg på Instagram som innehåller ett ansikte får 38 procent fler likes än inlägg utan ansikten. Och ju mer en bild provocerar, desto större är sannolikheten att den provocerar fram en reaktion som kommer att följa dig livet ut.

Det innebär inte att du behöver vara totalt paranoid. Med hundratals miljoner bilder som laddas upp på Facebook varje dag är risken för att ett foto ska sticka ut så mycket att det riskerar att förstöra ditt liv utspädd på grund av det enorma överflödet av bilder på tjänsten.

Men bilder kan faktiskt ge främlingar en utmärkt möjlighet att presentera en falsk intimitet med dig eller ditt barns liv, som kan leda till ökade komplikationer och faror. Och varje bild du delar på nätet kan enkelt laddas ner och delas i andra sammanhang.

Detta är anledningen till att internetsäkerhet inte bara handlar om programvara och lösenord – det handlar också om att veta hur sekretessinställningar fungerar så att du förstår vem du delar med dig av din information till.

Det handlar också om att tänka efter innan du klickar och delar.

Det handlar inte bara om att hålla dig själv säker, det handlar om att skydda din familj, dina vänner, dina bekanta. Och hela internet.

Betygsätt den här artikeln

1 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: