Mikko Hyppönen: ”Data är den nya oljan”

Security

”Jag tror att data är den nya oljan”, säger F-Secures forskningschef Mikko Hyppönen. ”Och på samma sätt som olja gett oss både välstånd och problem kommer data att ge oss välstånd – och problem.”

Vi har precis börjat förstå hur det som så ofta kallas ”Big Data” förändrar allt, till exempel hur sjukvård bedrivs.

En ny rapport från Century Foundation avslöjar hur det går till när den privata information vi delar med oss av till sjukvården anonymiseras och sedan ligger till grund för olika typer av analyser. Tillsammans med statistik från sökmotorer och olika typer av kroppsnära teknik kan denna information smältas samman ”predikativ analys”, som kan förutse beteende med som rapportförfattarna beskriver det ”en förvånande hög grad av noggrannhet”, trots att det finns lagar avsedda att säkerställa medicinsk sekretess. Förmodligen kan de lärdomar som dras av analysen användas för att göra oss friskare, men de kan också användas för att neka oss behandlingar eller försäkringsskydd.

Och medan vi oroar oss för att myndigheternas övervakningsmöjligheter, delar många av oss frivilligt med sig av tankar, bilder och privata detaljer om våra liv på Facebook, som i sin tur köper mer information om oss från tredje part för att säkerställa att annonserna vi ser blir ännu effektivare.

Mikko har noterat att Twitter kopplar offline-data om oss till våra profiler genom våra telefonnummer. Så när du delar med dig av ditt mobilnummer för att, till exempel, aktivera tvåfaktorsautentisering eller kontoåterställning, matar du samtidigt data-odjuret som ska se till att du blir ännu mer lönsam för de webbplatser du använder.

Sedan finns det ”sakernas internet” (Internet of Things), som kommer att ta sig in i ditt hem – oavsett om du vill det eller inte.

”Du kommer att köpa apparater som du inte ens har en aning om att de också är IoT-apparater. Jag menar, du går och köper en brödrost och plötsligt upptäcker du att det finns en IoT-funktion… Varför skulle du ens behöva en IoT-funktion i en jävla brödrost?” undrar Mikko. ”Men den kommer att vara uppkopplad ändå. Varför? Eftersom den teknik som krävs för att koppla upp brödrosten kommer att bli så billig. Och de fördelar som det medför är inte nödvändigtvis fördelar för dig som konsument, det är fördelar för tillverkaren. Eftersom nu kan de samla på sig data att bygga analyser på.”

Vårt Freedome VPN-team har upptäckt att när det handlar om att ansluta sig till ett gratis Wi-Fi, är människor villiga att ge upp nästan vad som helsttill och med deras förstfödda.

(Förresten, du kan prova vårt prisbelönta Freedome VPN gratis).

Å ena sidan bidrar data till välstånd och möjligheter, men å andra sidan kommer det med en massa problem också – och dessutom med stor säkerhet flera problem som vi ännu inte kunnat föreställa oss. Det är därför det är viktigare idag än det varit någonsin tidigare att ha koll på och kontroll över sin personliga information.

I helgen gick dataskyddsdagen av stapeln, och för att uppmärksamma det höll Mikko Hyppönen en AMA (Ask Me Anything) på Reddit. Den innehåller en hel del godbitar som vi säkert kommer att återkomma till här på Helt Säkert, men den nyfikne gör såklart bäst i att dyka rakt in i frågorna och svaren.

Och om det inte räcker för att stilla behovet av nyttiga råd och intressanta utblickar från cybersäkerhetsområdet så kan den här spellistan med dussintals föreläsningar han hållit och intervjuer han gett:

 

 

Betygsätt den här artikeln

1 röster

1 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: