Ny telefon eller surfplatta? Så här säkrar du dina nya enheter

Security

För många har de blivit helt oumbärliga och självklara inslag i vardagen, men faktum är att det här bara var den nionde julen man kunde få en fullt fungerande smartphone med pekskärm i julklapp. I de flesta europeiska länder har de helt tagit över mobilmarknaden.

Och för varje år som går använder vi våra telefoner mindre och mindre som just telefoner. De går fortfarande att ringa med, men vi använder dem i allt större utsträckning som de små uppkopplade datorer de egentligen är. I en undersökning i Storbritannien svarade drygt 30 procent av användarna att de inte använt sin smartphone till att ringa ett enda vanligt röstsamtal under den senaste veckan. År 2012 var motsvarande siffra 4 procent. Och de två tredjedelar av vuxna i undersökningen som har tillgång till en surfplatta använder den tveklöst till en massa olika internetrelaterade uppgifter.

Mikko Hyppönen, forskningschef på F-Secure – deklarerade nyligen ”Hyppönens lag”, som säger att ”så fort en apparat beskrivs som ”smart”, så är den sårbar”.

Ja, din är telefon är smart – men den är också sårbar. Och om den är sårbar, så är du också det. Det är därför du bör börja tänka på säkerhet från det första ögonblicket efter att du packat upp ditt senaste digitala fynd.

Här är några steg du bör vidta för att skydda dina nya enheter:

Använd ett starkt lösenord/en stark lösenkod

Självklart ska du välja ett lösenord eller stark lösenkod för att låsa telefonen, något som ingen kan gissa sig till – ens de som känner dig bäst. Använd inte ditt födelseår, din adress eller 1234. Det är bättre att använda ett lösenord eller en lösenfras. Och se till att det är ett lösenord som du inte använder någon annanstans.

Och använd alltid ett unikt, säkert lösenord för alla viktiga konton

Vi kommer att upprepa detta eftersom det är så viktigt: återanvänd ALDRIG lösenordet du använder för dina viktiga konton – särskilt dina e-postkonton. Låt oss säga att du är en av de cirka en miljard användare som fick ditt Yahoo-konto hackat nyligen. Om du använder exakt samma lösenord för något annat konto, kan de vara sårbara – även om du inte ens kommer ihåg att du någonsin haft ett Yahoo-konto! En lösenordshanterare gör detta mycket lättare. F-Secure KEY är gratis att installera på en enhet.

Använd officiella program när det är möjligt och ta bort program du inte använder

Istället för att använda din webbläsare för att få tillgång till Facebook eller Twitter, använd appar för dessa tjänster. Apparna har inbyggd krypteringsteknik. Och håll dig till de officiella butikerna för din mobila plattform och kolla användarrecensioner för att se till att program som du laddar ner är säkra.

Inaktivera Wi-Fi och Bluetooth när du inte använder dem

Båda dessa anslutningsprotokoll gör det lättare att spåra dig. Så skydda din integritet och spara på batteriet. Håll dem avstängda såvida du inte vet att du ska använda dem.

Skriv ner din nya telefons IMEI-nummer (International Mobile Station Equipment Identity)

Om din smartphone någonsin blir stulen och du ber polisen att hjälpa till att hitta den, kommer de sannolikt att be om ditt IMEI. Det är unikt för just din telefon (eller 3G/4G-utrustade surfplatta). Du hittar det antagligen antingen på kartongen telefonen levererades i, på eller under batteriet eller genom att titta i inställningarna.

Ställ in så att dina bilder och videoklipp säkerhetskopieras automatiskt

Antingen använder du tjänsten som din mobila plattform erbjuder eller en tredjepartslösning så att du inte behöver oroa sig för att förlora innehållet på enheten – för det kommer snart att vara mer värdefullt för dig än själva enheten.

Installera säkerhetsprogram på alla dina nya enheter

Uppdaterade säkerhetsprogram är ett måste på alla dina enheter. F-Secure SAFE skyddar inte bara alla dina PCs, Mac-datorer, smartphones och surfplattor, det innehåller funktioner som Network Checker, som i bakgrunden säkerställer att din Internet-anslutning är säker oavsett om du är hemma eller på ett Wi-Fi-nätverk. Det innehåller också surf- och bankskydd som skyddar dig från att hamna på falska banksajter byggda för att stjäla din privata information. SAFE erbjuder också familjeskydd så att du kan införa samma sorts digitala gränser för dina barn som du bestämmer i den verkliga världen. Och om du planerar att använda enheten på ett publikt Wi-Fi – och vem gör inte det – eller bara bryr dig om det faktum att det du gör på internet kommer att spåras av någon, överväg en VPN-lösning som vårt Freedome. Eller titta närmare på F-Secure Total – som förenar säkerhet och skydd av privatlivet.

 

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: