ÄNTLIGEN! Ett nyårslöfte du kommer att kunna hålla under 2017!

Security

Om du försöker hitta ett nyårslöfte som ska göra dig till en bättre människa, men som samtidigt inte kräver så stor ansträngning – börja använda en lösenordshanterare. Allvarligt. Både på jobbet och hemma. Det finns en enkel anledning:

F-Secures forskningschef Mikko Hyppönen höll nyligen ett föredrag där han bland annat berättade för åhörarna att cirka 30 procent av människor bara har ett enda lösenord. Han sa också att det är helt orimligt att detta är ett problem år 2016.

Och han har rätt. Att använda starka och unika lösenord på viktiga konton är grundkursen i #opsec [red anm: opsec är jargong, ett utryck för det som du kan göra för att hålla din information säker].

Vissa människor är väldigt medvetna om behovet av att skydda sin information och gör saker som att dölja sina PIN-koder medan de knappar in dem i bankomater eller kortläsare. De gör det så att till och med kameror inte kan se vad de gör. Det är smart med tanke på hur viktig denna information är.

Men en del av dessa personer nöjer sig med att använda ett och samma lösenord till allt. Jag har aldrig riktigt förstått varför. Varför vara så försiktig när du använder drar ditt kort i en affär eller stoppar in det i en bankomat (vilka båda ofta lyder under strikt reglering och hanteras på ett professionellt sätt i en kontrollerad miljö), men sedan så slarvig när du sätter upp och tar hand om konton på egen hand?

Säkerhetsprogram gör underverk när det kommer till att skydda människor från hot online. Men det kommer inte att skydda dina konton mot en angripare som har ditt lösenord. Och så länge du inte tillbringade år 2016 gömd under en sten långt från civilisationen, har du förmodligen hört talas om några av de största dataintrången som någonsin inträffat, såsom det nyligen avslöjade Yahoo-intrånget som omfattar mer än en miljard stulna lösenord (det är dessutom utöver de 500 miljoner stulna Yahoo-lösenord som rapporterades tidigare under året).

Angripare kan använda dessa stulna lösenord för att ta över konton genom att helt enkelt testa i populära onlinetjänster såsom Facebook, Google, Twitter och så vidare. Det finns automatiserade verktyg som gör det enkelt för hackare att prova ett stort antal stulna kontouppgifter på kort tid, ända tills de får tillgång till ett konto. Och om en angripare kan få tillgång till ett konto som du använder för att verifiera din identitet med på andra webbtjänster (tänk bara på hur många tjänster du registrerar med hjälp av en e-postadress…), kan de använda den tillgången till att systematiskt även ta över dina andra konton. Det är i princip så identitetsstölder går till numera.

Och om de inte känner för att gå igenom alla dessa steg själva så kan de alltid bara sälja inloggningsuppgifterna till andra brottslingar som är villiga att lägga ner det arbetet. Groupon rapporterade nyligen att brottslingar shoppade på deras webbplats med hjälp av inloggningsuppgifter som var stulna från andra företag. Och med hjälp av forskning som gjordes 2016 fann man att 63 procent av bekräftade dataintrång orsakades av svaga, standard eller stulna lösenord. Det betyder att stulna inloggningsuppgifter är ett stort problem som påverkar ditt personliga och yrkesmässiga liv.

Att ta hjälp av en lösenordshanterare är ett alldeles förträffligt sätt att förbättra sig själv 2017 utan att behöva arbeta alltför hårt för det. Lösenordshanteraren gör det mycket enklare att använda starka lösenord på fler tjänster, vilket kommer att betala sig i takt med att dina konton blir betydligt säkrare. Det är också en mycket mindre ansträngning än att åta sig att gå till gymmet regelbundet under de kommande 52 veckorna, så det kommer inte att innebära några större förändringar av din vardag. F-Secure KEY är dessutom gratis att använda.

Du kommer inte att hitta ett mer plånboksvänligt sätt att förbättra dig själv 2017 än så.

Och om du redan använder en lösenordshanterare, kan du kolla in dessa ytterligare tips från F-Secures säkerhetsrådgivare Sean Sullivan om du vill ha några andra #opsec Nyårslöften för 2017.

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: