Tips för hur du ska använda din internetbank: Tre nödvändiga säkerhetsråd du bör ha koll på

Security

Det blir allt vanligare att vi sköter våra bankärenden på internet. Det gör frågan om folk verkligen tar till rätt försiktighetsåtgärder för att säkra sina besök på internetbanken allt mer aktuell. För när allt kommer omkring, vet du verkligen vad du ska göra för att hålla din bankinformation säker?

I år är det 20 år sedan de första internetbankerna slog upp portarna här i Sverige och sedan dess har de både blivit mer och mer populära bland en allt större grupp bankkunder, samtidigt som det blivit möjligt att utföra en allt större del av de vanligaste bankärendena direkt på nätet.

Och till skillnad från vissa online-trender, är det ganska lätt att se vad som är så tilltalande med digitala banktjänster. Det gör att vi slipper lägga tid och energi på att besöka ett bankkontor och gör att vi slipper väntetider i telefonköer.

Men det finns en hake. Digitala banktjänster erbjuder inte samma säkerhetsnivå som man får när man besöker en fysisk bank..

”Internetbanken är i allt väsentligt en bank på internet. Problemet är att internet, trådlösa nätverk och de olika typer av enheter vi använder oss av inte erbjuder människor den höga säkerhetsnivå de förväntar sig av en bank ”, säger F-Secures säkerhetsrådgivare Sean Sullivan. ”Det är inte så att bankerna ignorerar dessa risker, men det räcker med en ganska rutinmässig man-in-the-middle-attack för att äventyra säkerheten under ett besök på din internetbank.”

Man-in-the-middle-attacker (MITM) innebär att en angripare kan placera sig mellan två parter som utbyter information, vilket gör att de kan övervaka – till och med manipulera – den information som förmedlas. Så när du gör bankärenden över internet så skickar du och tar emot information som exempelvis lösenord, finansiell information och andra data som MITM-hackare kan stjäla och använda för att bryta sig in i ditt bankkonto.

Men detta betyder inte att du ska vara rädd för eller sluta använda dessa tjänster. Här är några expertråd som du kan tänka på när du sköter dina bankärenden, eller egentligen när du hanterar alla typer av känslig information över internet.

  1. Enheten är den svagaste länken

Din dator är inte en bankomat. Den har inte samma säkerhetsfunktioner. Den befinner sig inte på en plats som övervakas av banken. Att ta hand om den är upp till dig. Om du gör dina bankärenden på din dator, se till att du säkrar den med ett tillförlitligt säkerhetsprogram som innehåller anti-phishing och bankskyddsfunktioner.

  1. Mobila appar kan vara säkrare än andra digitala banktjänster

Det kanske låter förvånande, att bankappen i mobilen faktiskt kan vara ett bättre alternativ än att köra internetbanken i datorns webbläsare. Men så är det, enligt Sean Sullivan: ”Officiella bankappar är bättre skyddade mot MITM-attacker än de flesta webbaserade tjänster”, säger han. Så om din bank har en mobilapp, är det antagligen säkrare att använda den än att gå via bankens webbplats. Men kom ihåg att använda en VPN-lösning när du är uppkopplad via Wi-Fi, eftersom detta ofta är det minst säkra sättet att ansluta till sig Internet.

  1. Det är du själv som ansvarar för hanteringen av dina pengar, så var proaktiv med säkerheten

Enligt Sean har bankerna inte helt släppt säkerheten här, till exempel använder de algoritmer för att bekämpa bedrägerier och skydda sina kunder från brottslingar som använder hackade konton. ”Men detta system är knappast perfekt.”, säger han.  Att proaktivt göra så mycket man kan för att skydda sina pengar är ett bra säkerhetsråd. Och om du använder internet för bankärenden, e-handel eller någon annan aktivitet som kräver att du delar med dig av finansiell information (och annan känslig information för den delen), bör du se till att ta till rätt försiktighetsåtgärder.

Nedan ger Sean Sullivan fem enkla tips som skyddar din information på internet:

  • Använd tvåstegsverifiering – Många tjänster erbjuder den här typen av lösningar som ett extra säkerhetslager – ofta i form av en kod som skickas till din telefon. Utan den här andra koden går det inte att komma åt tjänsten. En obehörig person kan alltså inte ta sig in på kontot utan tillgång till den.
  • Använd en lösenordshanterare – Man ska ha bra och säkra lösenord, men det betyder ofta långa och komplicerade lösenord. Och när man dessutom inte ska återanvända lösenord innebär det att situationen snart blir omöjlig att hantera. Det finns gott om kommersiella produkter som erbjuder säkra och lättanvända lösningar på det problemet.
  • Håll nere antalet e-postkonton – Om du har fler än ett e-postkonto, bestäm dig för att använda ett som huvudkonto och se till att säkra det med ett långt och komplicerat lösenord som du inte använder någon annanstans.
  • Använd ett opersonligt e-postkonto för enhetsadministration – Använd inte ett e-postkonto som går att koppla till din person för att hantera dina enheter (sådant som Apple ID eller Microsoft-konto). Håll själva adressen hemlig, på samma sätt som du håller ditt lösenord hemligt. Det skapar ytterligare en säkerhetsnivå.
  • Skapa en lång säkerhetskod på mobilen – En skicklig hacker kan klara av att knäcka din lösenkod om den bara består av fyra siffror. En längre kod är i princip omöjlig att ta sig förbi.

Taggar

Betygsätt den här artikeln

1 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: