Varför blockerar Netflix VPN?

Security

Sedan i våras har filmtjänsten Netflix aktivt börjat blockera användare av alla större VPN-leverantörer från att titta på deras innehåll. Detta förbud möttes inte helt oväntat av en negativ motreaktion från kunderna, och många påpekar att Netflix nu tvingar dem att riskera sin säkerhet och integritet för att kunna använda deras tjänst.

Frågan är, varför gör de det?

Netflix gav helt enkelt vika under tryck från upphovsrättsinnehavare (amerikanska tv-bolag och filmbolagsjättarna), som arbetar med en föråldrad affärsmodell för att sälja sina distributionsrättigheter. Förr var det bara en handfull aktörer som hade budget och förmåga att framgångsrikt producera och marknadsföra den här typen av underhållning. För att verkligen göra en lyckad produktion, oavsett om det är en film eller en tv-serie, till en guldgruva räckte det inte med inhemska intäkter – man behövde kunna teckna enskilda avtal med aktörer världen över.

Marknaden var geografiskt splittrad, och det var tekniken som orsakade det – vi kunde bara se filmer och serier i den kanal i varje land som betalade för de exklusiva rättigheterna att få visa dem.

Om vi snabbspolar framåt till dagens bredbandsera så verkar allt detta som taget från någon avlägsen forntid. Förändringen har gått snabbt och sedan 2010 har tv-tittandet i åldersgruppen 16-26 år sjunkit med 25 procent. Även den äldre generationen har börjat vända sig från det tablålagda tv-tittandet, med en minskning på 17 procent under samma tidsperiod bland åldersgruppen 35-44 år.

Det är tydligt att konsumenterna idag vill ta del av sin underhållning via nätet, och de är inte alltför nöjda med att artificiella gränser byggs upp och hålls vid liv på internet.

Att stora branscher reagerar långsamt på den digitala revolutionen är inget nytt, men innehållsägarnas kamp för att få behålla det bästa av de gyllene åren (att kunna sälja innehåll flera gånger om på olika marknader) samtidigt som de möjliggör för streamingtjänster är ett tydligt exempel på någon som försöker äta kakan och ha den kvar.

Det är inte logiskt att låta dig se din favoritserie på nätet, bara för att sätta stopp för det samma sekund som du åker över gränsen till ett annat land.

Att bete sig som en idiot gentemot sina kunder är en sak, men att tvinga dem till att riskera sin integritet och sin säkerhet för att de ska kunna titta på en tv-serie är oacceptabelt. Netflix har till synes glömt bort att en VPN-tjänst handlar om så mycket mer än att bara göra så att det ser ut som att du befinner dig i ett annat land.

Vår egen lösning, Freedome VPN, krypterar din anslutning, blockerar annonsörer från att spåra dig samt skyddar dig från skadliga webbplatser. Att blockera VPN på tjänsten eftersom den även låter människor ta sig runt geo-blockeringar är som att förbjuda solskydd på en strand eftersom det blir fläckar på sanden.

Det är många aktörer som delar på ansvaret för den här röran, men tyvärr är det slutanvändarna och deras integritet – deras säkerhet – som blir lidande. Netflix är hårt trängda här – och från flera olika håll – men att tvinga sina användare att ge upp sin sekretess för att behaga innehållsproducenterna borde inte vara rätt väg att gå.

Taggar

Betygsätt den här artikeln

2 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: