Testa detta hemma: Hur man kasserar sina enheter på ett korrekt sätt

Privacy, Security

Även om du inte funderar på att skaffa nya prylar den här julen, så har du förmodligen några gamla enheter som samlar damm där hemma. Och som vi har lärt oss från hackers under de senaste två åren, allt som existerar på en hårddisk kan så småningom bli offentligt material.

Det är med andra ord dags att göra dig av med dina gamla enheter.

”Det finns egentligen tre sätt att ta bort information från dina enheter, från minst effektivt till mest effektivt är det: radera information från enheten, skriva över informationen och fysiskt förstöra enheten som din information ligger på”, skriver Carnegie Melons Linda Pesante, Christopher King och George Silowash i en guide för USAs Computer Emergency Readiness Team

De noterar att raderingen ”inte är effektiv” och rekommenderar att du åtminstone överväger en ”överskrivning av informationen” om du ska låna ut/ge bort enheten till någon annan, lämna in den till återvinning eller återlämna den till din operatör.

Men om enheten är så pass gammal eller om informationen på hårddisken är så känslig att du helst inte vill riskera att den hamnar i någon annans händer, anser US-CERT att fysisk förstörelse är ”det ultimata sättet att hindra andra från att komma åt dina uppgifter.”

De föreslår att du använder en destruktionstjänst du litar på eller att du tar saken i egna händer – bokstavligen.

”Det är möjligt att förstöra din hårddisk själv genom att dra spik eller skruvar igenom den, borra hål i enheten, eller till och med slå sönder den med en hammare.”

F-Secure-medarbetaren Hertta visade vilken skada en hammare kan åstadkomma ute på parkeringen vid F-Secures huvudkontor. Men om sanningen ska fram så gjorde det mer skada på hammaren än det gjorde på hårddisken. Så vår kollega Marjaana tog det ett steg längre…

Som du såg i videon, var det fortfarande inte tillräckligt. Så de tog resterna av enheten till en professionell destruktionstjänst.

Vi visade videon för Erka Koivunen, cybersäkerhetsrådgivare på F-Secure, och han skakade på huvudet.

”Du bör ta bort skivorna från höljet innan du börjar slå sönder hårddisken med en hammare”, berättade han. ”Så, innan du tar till hammaren, behöver du skruvmejslar och en del tid till förberedelser. Man kan också avsluta med en borrmaskin.”

Borren är användbar för att förstöra allt som har flashlagring. Men att förstöra en hel dator är inte så enkelt som det verkar, vilket journalister lärde sig när tekniker från den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ förstörde bärbara datorer som innehöll data från visselblåsaren Edward Snowden. Och det verkar som att data inte bara lagras i hårddiskar.

”Jag har tillbringat lite kvalitetstid med mina barn och öppnat upp magnetiska hårddiskar och tagit isär några gamla datorer”, säger Erka. ”Jag vill inte att de ska få några konstiga idéer så jag har aldrig slagit sönder hårdvaran med en hammare medan de har tittat på.”

Som du kunde se i filmen kan det bli farligt. Oavsett om du tänker förstöra en enhet eller ej, rekommenderar Erka att du använder fullständig hårddiskkryptering på ett säkert sätt under hela tiden du använder den aktivt.

För hemanvändare, föreslår han följande innan hårddisken förstörs:

  • Stäng av all molnbaserade nyckelhantering och ha bara lokala dekrypteringsnycklar för fullständig hårddiskkryptering
  • Ändra lösenordet för diskkryptering till något otroligt lång och komplext
  • Om du har en ”återställningsnyckel”, ändra lösenord för denna också
  • Kasta bort nycklarna (om du skrev ned på ett papper: bränn det)
  • Skriv över all data. Sedan: FYSISK FÖRSTÖRELSE

Vi arbetar på en alternativ hanteringsmetod för detta med några vänner som är lite mer…ska vi säga hårdhänta och oåterkalleliga i sitt angreppssätt. Håll ögonen öppna…

Betygsätt den här artikeln

2 röster

1 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: