Varför spionerar dagstidningar på dig?

Security

Enligt den allra bredaste av definitioner är ett spårningssystem på nätet en sajt som samlar in information om dig. Det är ett av de mest hemlighetsfulla och missförstådda koncepten på internet, vilket låter vettigt sett till hur brett den här typen av system används.

Det kan användas av webbplatser för att komma ihåg dina inloggningsuppgifter och inställningar, men också för att tjäna pengar på dina surfvanor. Det senare är påträngande och irriterande, men utgör dessvärre en viktig livlina för en del sajter, framförallt sådana som kostar mycket att driva och har det svårt att få användarna att betala för innehållet. Ingen kategori av sajter exemplifierar detta bättre än digitala nyhetssajter.

F-SECURE-IG_27102016-palasina

När gjorde lite efterforskningar (vilket alla kan som använder Freedome VPN Tracker Mapper-verktyget kan göra), upptäckte vi att nyhetssidor ledigt tog hem det tvivelaktiga priset i ”kategorin av webbplatser som spårar dig mest”. Kom också ihåg att inget av detta är den ”goda” typen av spårning, eftersom Freedome VPN bara blockerar och visar exempel på spårning av tredje part, där webbplatser skickar din information till någon annan (ledtråd: de börjar med bokstaven A och slutar med nnonsörer).

bloginfo_2

Så varför spårar nyhetssajter dig på det här sättet? Det kan finnas många anledningar, men pengar ligger (som vanligt) i topp på listan. Tidningsläsarna har kanske migrerat online, men tyvärr har bara en av intäktsströmmarna de för med sig gjort det. Tidningar har två sätt att tjäna pengar – antingen genom att sälja annonser eller sälja prenumerationer. Du kan förmodligen gissa vilken av dessa brunnar som har torkat när människor har börjat konsumera sina nyheter på nätet istället för att läsa papperstidningar.

bloginfo_3

En helårsprenumeration på en tryckt dagstidning, vi kan använda Dagens Nyheter som exempel, kan kosta närmare 5 000 kronor per år. Det är mycket pengar, men för många är det fortfarande en självklar del av vardagen och en utgift som de inte lägger särskilt mycket tankar på. Att betala för nyhetstjänster på nätet är något annat. Att lägga en femtedel på en digital prenumeration är otänkbart för många. Det kan verka paradoxalt, men det är själva kärnan i tidningsbranschens kris: Ju längre något på Internet är gratis, desto svårare blir det att få folk att börja betala för det.

Lösningar på den här typen av komplexa problem är sällan enkla, men vi kan börja med att betala för våra favoritnyhetsmedier på nätet. Att ge vårt stöd till de bra nyhetsorganisationerna låter media fortsätta att spela en viktig roll som den tredje statsmakten. När vi beklagar oss över den sämre kvaliteten i rapporteringen förbiser vi ofta det faktum att våra egna konsumtionsvanor har tvingat in nyhetsindustrin i ett hörn.

Som VPN-leverantör tror vi på att alla har rätt till personlig integritet online och vi är emot överdrivna spårningssystem, men för att vara ärlig – det är inte alltid så enkelt, inte alltid svart eller vitt.

Taggar

Betygsätt den här artikeln

0 röster

1 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: