7 tips: Så skyddar du dig som en cybersäkerhetsexpert

Privacy, Security

Vår cybersäkerhetsrådgivare Erka Koivunen tillbringar en stor del av sin vardag med att prata med såväl privatpersoner som anställda vars levebröd och framtida karriär hänger på att deras privata data är säker.

Innan Erka började jobba för F-Secure, arbetade han med it-säkerhet för den finska regeringen i åtta år, det var hans uppgift att samordna allt från insatser till policy med regeringar runt om i världen. Han förstår alltså inte bara alla små detaljer som krävs för att skydda ett nätverk, han förstår drivkrafterna hos de som spårar våra förehavanden på internet – både av etiskt försvarbara skäl och av direkt oetiska anledningar.

Man kan tro att man kanske skulle bli lätt paranoid av att dagligen konfronteras med exempel på hur människors misstag och rena design- och konstruktionsmissar leder till dataintrång och kostsamma attacker. Men Erka är en positiv person, han spelar trummor i ett band och tycker om att surfa runt på nätet precis lika mycket som du och jag – vilket självklart får en att fundera över hur han gör för att skydda sig själv och sin personliga information.

Det var många som ställde sina frågor till Erka när han gjorde en AMA – Ask Me Anything – på Reddit tillsammans med Cosmin Ciobanu och Vangelis Ouzounis från ENISA för att uppmärksamma årets Cyber Security Month.

Om du är intresserad av sådant som varför stora hack får så mycket uppmärksamhet i medier, hur du bäst förbereder dig för en karriär inom cybersäkerhetsvärlden eller hur du skyddar din organisation från ransomware så är det lika bra att kolla in hela.

Men om du mest är intresserad av hur Erka gör för att skydda sig själv och sin familj – förutom att använda säkerhetsprogram – så har han satt ihop följande smidiga lista i sju punkter:

  • Börja alltid med en ny och fräsch installation på datorn. Förinstallerad mjukvara, bloatware, gör mig fysiskt illamående.
  • Jag ser till att hålla operativsystem och samtliga installerade program uppdaterade och samtidigt se till att ändra inställningarna så att det finns så få öppningar som möjligt att attackera.
  • Jag använder fullständig hårddiskkryptering, tillsammans med starka lösenord.
  • Jag tar säkerhetskopior, tar säkerhetskopior av mina säkerhetskopior och ser till att ha kopior på mina kopior av mina säkerhetskopior finns fysiskt lagrade på en plats utanför mitt hem. Självklart är dessa också krypterade.
  • Jag för ett register över min familjs utrustning, samtliga krypteringsnycklar och säkerhetskopior; ingen kommer ihåg sådant utantill.
  • Jag är försiktig och vaksam över vilka nätverk jag kopplar upp mig mot.
  • Jag är restriktiv med att låta andra använda vårt hemnätverk. Ingen får komma in i de inre delarna av nätverket.

Att följa alla punkterna i listan kräver att man investerar en del tid, energi och tankeverksamhet, men i förlängningen kan de vara räddningen som inte bara sparar tid och energi – de gör att man kan undvika en hel del bekymmer.

Om du hade sett det som Erka har sett så skulle du förmodligen tycka att det var värt den ansträngningen.

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: