Vem hackade DNC – Trump, Hillary eller ryska hackare?

Security

Demokraternas konvent i Philadelphia håller precis på att nominera Hillary Clinton till den första kvinnliga presidentkandidaten i USA:s historia. Men trots detta historiska ögonblick har andra saker hamnat i fokus. Att Bernie Sanders trogna supporterskaror buar varje gång Hillary nämns, och inte minst kring de läckta mejl inifrån det Demokratiska partiet som visar att ledningen aktivt motarbetat Sanders.

Sedan dessa mejl läcktes har det spekulerats i av vem och varför det gjordes. Det ser ut som ett klassiskt exempel på en ”hacktivist”-attack, där målet av attacken är att stjäla en organisationens känsliga information och avslöja det på ett sådant sätt att det skadar dess anseende. Så frågan ä’r av vem? Ganska snabbt kom det uppgifter om att ryska aktivister, understödda av den ryska regimen låg bakom intrånget. Motivet skulle vara att gynna Donald Trumps chanser till att bli nästa amerikanska president.

Men precis som de experter som USA Today pratat med säger så ska man vara väldigt försiktig med att dra slutsatser om angriparna identiteter, eftersom det finns en gräns för vad man kan få reda på från teknisk kriminalteknik. Genom traditionell ”forensics” är det ganska enkelt att framställa  en falsk bild av händelser som är skild från verkligheten, och en attack från en källa kan enkelt manipuleras för att se ut som en attack från någon annanstans. Dessutom finns det så många olika politiska dimensioner av just det här fallet att det är omöjligt att med säkerhet veta vem som låg bakom intrånget och vad motivet var. Var det Trump-kampanjen? Hillary-sidan själva? Någon okänd hacktivist med oklart motiv?

Det viktigaste man kan ta med sig från denna händelse är att alla organisationer måste attacker/intrång på samma sätt som de förbereder sig för cyberbrott  eller cyberspionage. I slutändan handlar det om att skydda de mest värdefulla informationen organisationen besitter. I detta fall tvingades ordföranden för det Demokratiska partiet att avgå, men i många tidigare fall har konsekvenserna varit mycket värre än så.

 

Taggar

Betygsätt den här artikeln

0 röster

1 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: