Din TV är inte mer osäker idag än igår, om du använder den rätt

Security

Ransomware

Nyligen kunde vi läsa i svenska tidningar om hur våra tv-apparater där hemma var nästa attackmål för cyberbrottslingar. Det på sistone allt vanligare fenomenet med så kallad Ransomware har nu spritt sig till tv-apparater som använder operativsystemet Android.

Ransomware är ett snabbt växande hot mot svenska företag och privatpersoner som skapat en hel del rubriker i media under våren. En tidning som har skrivit mycket om intrången är DN som till och med låtit en hel artikelserie på det och skriver bland annat att utpressningsvirus växer explosionsartat i Sverige.

Vad är då egentligen Ransomware? Det tar över dina filer och din enhet vilket i sin tur låser skärmen – i det här specifika fallet alltså Smart-TV som kör Android. Sedan krävs du på pengar för att enheten ska gå att låsas upp. Det kan handla om alltifrån några hundralappar till hundratusentals kronor. Det hade ju förstås varit ännu tråkigare, framförallt för den fotbollsintresserade, om detta skulle inträffa mitt under EM-finalen.

Vi är ständigt uppkopplade, i våra hem, på jobbet, på semestern – till och med när vi sover. Våra smartphones har snabbt förändrat våra liv till det bättre, men med det kommer också risker och vi behöver försäkra oss om att vi är skyddade, inte bara din dator, telefonen eller surfplattan är sårbara för angrepp, utan ALLA uppkopplade produkter – inklusive din smarta TV. Och eftersom alla de produkterna är uppkopplade i ett och samma nätverk innebär en enda svaghet att cyberbrottslingar kan ta sig in bakvägen i andra system. En kedja är aldrig starkare än dess svagaste länk.

De flesta typer av Ransomware riktar in sig på Windows, men det finns också exempel på program som angriper MacLinux och Android-enheter. Bedragarna riktar dessutom gärna in sig på företag och offentlig sektor. Men när det gäller just Ransomware är privatpersoner ofta en särskilt attraktiv måltavla, eftersom det finns ett stort mörkertal där människor hellre betalar en mindre summa än att polisanmäla och få vänta på hjälp.

Hotet uppstår på grund av något som kallas för ”sideloading”. Sideloading kan betyda lite olika saker, men i Android-världen handlar det i princip om att installera en typ av programvara eller tillägg från en annan plats än den officiella appbutiken Google Play. Detta går bara att göra om man accepterar att installera från okända källor i säkerhetsinställningarna. Alla ”alternativa” appar är förstås inte farliga, men det räcker med att en app är det för att du ska utsätta ditt nätverk och dina enheter iför risk.

Kort och gott – var försiktig med vad du installerar och titta extra noga på varifrån det du installerar kommer. Är det en okänd utvecklare som inte tycks ha gått igenom godkännandeprocessen hos Google bör man kanske fundera både en och två gånger innan man fortsätter. Din tv-apparat är alltså egentligen inte alls mer osäker idag än den var igår. I alla fall om du inte avsiktligen laddar ner saker trots att du inte är säker på vad de gör eller hur de fungerar.

 

Taggar

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: