Möt kvinnorna på F-Secure

Security

Undersökningen ”Unga Kvinnor och IT 2016”, där F-Secure varit en samarbetspartner,  visar att fler än var femte ung kvinna i Sverige har en mer positiv syn på IT-branschen än de hade för ett år sedan och att allt fler ser en positivt på en karriär inom IT. Men samtidigt känner sig många exkluderade från en bransch de uppfattar som för mansdominerad. För ett bolag i snabb expansion, som F-Secure, är detta en mycket viktig utmaning.

Här delar fyra medarbetare på F-Secure med sig av sina tankar.

Ifrah Samanter, Press Officer

Hur är det att vara kvinna på ett stort IT-företag som F-Secure?

Ifrah Samanter”Jag ser det som en stor möjlighet, på flera olika sätt. F-Secure stödjer inte bara jämlikhet, de jobbar aktivt för att uppnå det. För det är faktiskt inte så vanligt som det borde vara, att hitta ett bolag som inte bara lovar guld och gröna skogar utan faktiskt arbetar för det i praktiken. Till exempel har vi kvinnor på chefsposition på alla nivåer i organisationen.”

Vad bör göras för att få fler kvinnor intresserade av IT-branschen?

”Jag tror att det handlar om att öka medvetenheten om vad IT-branschen egentligen är, att se till att vara närvarande jobbmässor och anordna event ute på universitet och högskolor. Vi måste se till att kvinnor får ett större inflytande ute på företagen, och att de får möjlighet att göra sin röst hörd – genom intervjuer och seminarier, som inte bara framhäver det arbete de utför utan också lyfter upp vad de faktiskt tillför branschen.”

F-Secure stödjer inte bara jämlikhet, de jobbar aktivt för att uppnå det.

Anu Takala, Service Lead – Platforms, Authentication

Hur är det att vara kvinna på ett stort IT-företag som F-Secure?

Anu Takala”Jag tror att jag har fått mitt jobb på F-Secure tack vare mina kunskaper, inte på grund av mitt kön. Att vara den skickliga personen som driftar vår autentiseringsdomän är helt enkelt en stor utmaning varje dag. Och att arbeta med ett team som håller världsklass är oerhört givande. Jag ser egentligen inte detta som en fråga om kön – det handlar om att bygga det bästa möjliga teamet, om att kunna nå sin fulla potential och att kunna lita på människors förmåga att lösa komplexa frågor och få saker gjorda på ett sätt som man sedan kan vara stolt över tillsammans.”

Vad kan göras för att få fler kvinnor intresserade av IT-branschen?

”Jag tror att det är de unga och genuint nyfikna som är förebilderna här och att det är de som kan driva den här utvecklingen. Alla är inte intresserade av teknikbranschen och det är egentligen bara positivt. Men man måste se till att de som är intresserade tas emot med öppna armar, oberoende av deras könstillhörighet. Det gäller egentligen hela kedjan, från hur man formulerar en jobbannons till hur man behandlar de ansökningar som kommer in – det gäller att man har en förståelse för att det finns vissa mönster och strukturer kring hur män respektive kvinnor både väljer att presentera sig själva och hur de själva ser på sin lämplighet för tjänsten.”

”Jag tycker helt enkelt att man ska gå ifrån det traditionella sättet att se på hur den rätta kandidaten ska se ut och använda sig lite mer av sunt förnuft. Det är först då man kan hitta den bästa kombinationen av kompetens. Alla behöver inte vara bäst på allt, eller på samma saker, för att få till ett bra team. Jag tycker att mångfald – vare sig det handlar om kön, ålder, utbildning eller nationalitet – är en förutsättning för att kunna sätta samman ett grymt och högpresterande team, och för att krydda stämningen en aning!”

 Alla behöver inte vara bäst på allt, eller på samma saker, för att få till ett bra team.

 

Christine BejerascoChristine Bejerasco, Service Lead – Online Protection

Hur är det att vara kvinna på ett stort IT-företag som F-Secure?

”För mig är det egentligen en icke-fråga. Miljön här är väldigt inkluderande och det är tydligt att medarbetarna värderas efter sin skicklighet och inte efter vilket kön de har.”

Vad bör göras för att få fler kvinnor intresserade av IT-branschen?

”En bra början är att sprida information om vad branschen faktiskt är och bryta upp den stereotypa bilden om vem som ”får” jobba inom IT, för den stämmer inte överens med verkligheten. IT-branschen är väldigt bred och det finns en hel del områden där man behöver se på saker från olika vinklar. Jag ser det som att ju fler olika perspektiv man har tillgång till, desto bättre blir resultatet.”

Jag ser det som att ju fler olika perspektiv man har tillgång till, desto bättre blir resultatet.


Christine Khermik, Senior Software Engineer – Malware Protection

Christine KhermikHur är det att vara kvinna på ett stort IT-företag som F-Secure?

”Det är egentligen rätt svårt för mig att svara på den här frågan eftersom jag aldrig har arbetat på något annat än IT-företag. Men jag tror i alla fall inte att det spelar någon större roll om företaget är stort eller litet. Det kommer, för det mesta, att vara så att du arbetar tillsammans med mestadels manliga kollegor.”

”IT-världen är fortfarande väldigt mansdominerad, vilket betyder att du som ung kvinna antingen måste acceptera det eller välja att arbeta i en annan bransch. För mig personligen har det aldrig känts jobbigt, men det är klart att det är något som präglar branschen i stort. Fast här på F-Secure har jag inte märkt av det så mycket – här upplever jag att alla har samma möjligheter och förutsättningar för att lyckas.”

Vad kan göras för att få fler kvinnor intresserade av IT-branschen?

”Jag tror att de som älskar teknik och IT antingen redan befinner sig i branschen, eller så kommer de att komma hit så småningom, det är bara några hinder de behöver ta sig förbi på vägen. Det handlar om passion och det är något som kommer inifrån, det är inget som du kan skapa på konstgjord väg eller fejka – antingen är du ingenjör innerst inne eller så är du det inte. Det viktigaste är att ha ett genuint intresse för branschen – alla andra praktiska problem går alltid att lösa.”

”Om du gillar att utmana dig själv och värdesätter och blir motiverad av att omge dig med smarta kollegor, då är IT definitivt en bransch som kommer att passa dig – oavsett om du är kvinna eller man!”

Taggar

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: