Intrång visar att Rysslandsstödda hackare har ett stort intresse av det amerikanska valet

Security

Rysslandsstödda hackare har tagit sig in på nätverket hos Demokratiska partiets nationalkommitté (DNC), på jakt efter den information som de samlat in om Republikanernas trolige presidentkandidat Donald Trump. Detta enligt uppgifter i Washington Post.

Intrånget mot DNC:s nätverk, som upptäcktes i april och slutligen rensades bort förra helgen, ska enligt uppgift ha bestått av två olika varianter av hot.

Den här attacken stämmer väl överens med den typ av taktik som hackare med stöd av Rysslands regering brukar använda sig av och som F-Secure var först med att kartlägga i rapporten ”7 Years Of Russian Cyber-Espionage” om APT-gruppen ”The Dukes”.

”Vi anser att the Dukes har gott om resurser, är synnerligen hängivna och är en välorganiserad cyberspionage-grupp som har jobbat åt Rysslands regering åtminstone sedan år 2008, med att samla in information som stöd åt beslutsfattare – både vad gäller utrikes- och säkerhetsfrågor”, skrev F-Secure Labs i sin rapport.

Rapporteringen om intrånget mot DNC pekar på att det var under förra sommaren som hackarna (som utredarna refererar till som Cozy Bear) tog sig in på nätverket för första gången. Efter vår rapport – och den uppmärksamhet som den gav upphov till globalt – verkade gruppen ta en paus i verksamheten. Men uppenbarligen hängde de kvar på DNC:s nätverk, och möjligtvis på andra platser också.

En annan grupp av Rysslandsstödda hackare verkar vara ansvariga för ett andra intrång, som skett betydligt senare, vilket tyder på att det finns en stark vilja att komma åt information om det pågående presidentvalet i USA.

Hackarna som gav sig på DNC var varken ute efter den typen av information som traditionellt lockar vid den här typen av intrång – kreditkortsinformation och information om vilka som donerat pengar till kampanjen. Istället var de fokuserade på att hitta den information som samlats in och ställts samman om Donald Trump. De här grupperna är framförallt intresserade av politiskt värdefull information och här passar naturligtvis all form av icke-offentliga insikter i presidentkandidaterna bra in.

”Rysslands president Vladimir Putin har talat väl om Trump, som i sin tur har pratat om värdet av att förbättra relationerna till Ryssland och samtidigt uttryckt sin skepsis över NATO”, skriver Washington Post. ”Men till skillnad från Clinton, som ryssarna antagligen har haft sina spion-ögon på under lång tid, har Trump inte tillbringat särskilt lång tid som politiker. Enligt analytiker har utländska underrättelsetjänster och organisationer helt enkelt en del att ta igen.”

Politiska organisationer engagerade i det amerikanska presidentvalet, som kommer att avgöra vem som kommer att bli världens kanske viktigaste person, ”målar i princip stora måltavlor på sina ryggar”, förklarar Erka Koivunen, Cyber Security Advisor på F-Secure.

”Med tanke på hur stora och komplexa de här organisationerna är, med tanke på hur enormt lång valrörelsen är och hur snabbt de måste interagera med sin omvärld samt att de vid sidan av de vanliga medarbetarna består av allt från volontärer och inhyrd personal till konsulter som alla använder nätverket, så är det ett omöjligt uppdrag att hålla ens en någorlunda kapabel men målmedveten hackare stången”, säger han.

Och med tanke på att The Dukes är både mycket skickliga och extremt målmedvetna så är det troligt att Ryssland redan vet mer om Donald Trump än hans motståndare i Republikanernas primärval kände till.

Taggar

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: