Våra digitala frihetshjältar!

Security

De finns runt om i hela världen. De slåss för mänskliga rättigheter och sätter andras frihet framför sin egen. De är människorättsaktivister som hanterar extremt känslig information som avslöjar politisk korruption, olagligt beteende från myndigheter/regeringar och annan information som hotar den sittande makten.

Dessa frihetskämpar blir ofta en måltavla för övervakning från myndigheter och utsätter inte sällan sig själva, och sin familj och omgivning, för en enorm risk. Det gäller även i länder som hävdar att de har ett demokratiskt styre.

Nyligen fick vi äran att träffa 200 av dessa frihetskämpar när de besökte Sverige. Att de ständigt övervakas blev snabbt uppenbart. Många av dem var inte här ”officiellt” just på grund av deras regeringar. De tvingas gömma alla bevis och hålla sig under radarn för att kunna förflytta sig någorlunda säkert. En större del av dessa personer har tidigare suttit i fängelse för sin aktivism. För att de slåss för möjligheter att stå upp för sin åsikt mot en ledare. Jag vill ta tillfället i akt och berätta lite vad några av dessa hjältar får utstå dagligen.

En av personerna jag hade förmånen att träffa var en 39-årig kubansk aktivist. Det var första gången han befann sig utanför sitt eget lands gränser. Någonsin. Han berättade om sin hotellupplevelse och hur han tyckte allting var fascinerande, från badrocken till de mer privata faciliteterna. Han har levt hela sitt liv i fattigdom och polisen har arresterat och satt honom i fängelse vid första bästa tillfälle, eftersom han kämpar för yttrandefrihet.

Digital frihet och rätten att vara online är en otroligt viktig del för utvecklingen av mänskliga rättigheter i diktaturer. Möjligheten att vara uppkopplad och diskutera fritt med andra från hela världen är ett konstant hot mot de krafter som vill kontrollera och tysta ner kritiker.

På Kuba är accessen till internet extremt begränsad och kostar upp emot 2 dollar/timme på några få internetcaféer. Om du tjänar 20 dollar per månad är det inte en hållbar summa. I Uganda vill regeringen att alla sociala medier ska stängas ner då de fruktar en ny ”arabisk vår” som skulle kunna hota diktaturen.

Vår säkerhetsrådgivare Erka Koivunen höll en keynote vid mötet i Stockholm. Han har spenderat ett decennium med den finska statens it-säkerhet, manade alla som lyssnade på vad man måste känna till om statens digitala agenda. Att västvärlden byggt ett avancerat övervakningssystem på premissen att det bara används inom lagens ramar blir snabbt en klen tröst om fel händer tar över kontrollen.

Att många förtryckande regeringar så desperat vill förbjuda accessen till internet och tjänster i andra länder bevisar bara ytterligare hur mycket de fruktar yttrandefriheten. De vet att de inte har en chans om deras befolkning får fri tillgång till information och ett enkelt sätt att forma en opposition.

Det var verkligen en ära att få träffa dessa män och kvinnor som har vigt sina liv åt att försvara de rättigheter vi alla förtjänar och som så många av oss tar för givet.

Taggar

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: