Ransomware – det skadligaste hotet idag och ställer högre krav på dig som användare

Security

Ransomware är en lönsam affär för cyberbrottslingar. Det är ett enkelt och effektivt sätt att attackera enskilda användare såväl som stora företag och det finns stora pengar att tjäna.

Ransomware är, lite förenklat för dig som inte vet, en skadlig kod som gör att du inte längre kommer åt informationen på din dator. Informationen förstörs inte, utan krypteras och görs oläslig. Brottslingarna tar med andra ord dina filer som gisslan och kräver en lösensumma för att låsa upp filerna igen.

Upptakten till Ransomware är ofta någon typ av phishing-mail där du uppmanas öppna en fil eller besöka en viss webbsida. Den typen av attacker har förhållandevis få gått på tidigare, eftersom det ofta varit rätt dåligt formulerade e-postmeddelanden i grunden. Får du ett brev där det står ”konto ditt hackat kundtjänst kontakt” blir de flesta misstänksamma. Google-translate i all ära, men formell svenska är inte den tjänstens starkaste sida.

I takt med att det blivit allt mer pengar som kommer ut från Ransomware-attackerna, desto bättre har översättningarna blivit. Meddelanden som kommer nu är allt oftare på perfekt svenska med rätt logotyper och länkar som ser ut att gå till helt rätt plats. Allt fler användare, såväl privat som inom sitt yrke, luras att klicka och starta program och därmed infektera enheter och ibland även hela nätverk av datorer.

Det kluriga är att alla säkerhetslösningar inte fångar upp dessa hot. Särskilt inte då de återigen börjar spridas via macron i Office-programmen. Detta är en attackpunkt som mer eller mindre varit försvunnen sedan slutet av 90-talet vilket gör att många är oförberedda på detta. Vi på F-Secure har klarat oss väl undan genom att vi använder en hel del lösningar för att hitta misstänkt skadlig kod och inte bara redan känd skadlig kod. Vi analyserar, söker upp och stoppar helt enkelt kod som agerar på ett sätt som liknar andra typer av attacker. Det gör att vi lyckats sätta stopp för de nya Ransomware-attacker som dykt upp på sistone.

Detta ändrar dock inte det faktum att du som användare måste bli än mer vaksam. Grundregeln är:

  1. Din bank, ditt försäkringsbolag eller liknade inte frågar efter lösenord genom e-postmeddelanden.
  2. Får du fakturor som bilagor från okända avsändare är det lika bra att ignorera.

Vill du skydda dig krävs inte längre bara ett bra cybersäkerhets-skydd. Det krävs sunt förnuft, en stor dos misstänksamhet och insikten att inte klicka på allt som kommer upp på skärmen av rena farten.

Du som användare minskar därmed risken markant att själv bli infekterad och genom det kommer du heller inte riskera att i nästa steg infektera andra.

Taggar

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: