Whatsapp krypterar all trafik – en viktig nyhet för oss alla

Security

Whatsapp är inte vilken meddelandeaapp som helst. Appen erbjuder nämligen en unik kombination av funktion och säkerhet. För de flesta användarna är det troligen funktionen som väger högst. Det vill säga att det är en fantastisk app att skicka meddelanden med. Kombinationen med säkerheten betyder dock otroligt mycket för oss alla.

Whatsapp har länge samarbetat med Whisper Systems och stegvis integrerat deras säkerhetslösningar i appen. Men nu har de  nått en viktig milstolpe – nu är all kommunikation med Whatsapp krypterade hela vägen från en mobil till en annan.

Kryptering hela vägen från mobil till mobil – vad innebär end to end?
Innebörden av krypteringslösningen är förstås att det bara är avsändaren och mottagaren som kan läsa meddelandet i klartext. Det innebär att det inte finns några på vägen som kan läsa meddelandet. Och mellanhänder kan det finnas gott om, både kända och okända. Meddelandena går ju över samma nät som alla andra, passerar servrar av olika slag och kan avlyssnas på vägen av de som har kunskap och resurser.

Detta innebär alltså en säkerhet för både den som sänder och den som tar emot ett meddelande.

Är det svårt att använda?
Nej. Krypteringen är helt och hållet automatisk och integrerad i Whatsapp. Den kommer så att säga på köpet. Det enda som krävs för att det ska fungera är att såväl du som skickar som den som tar emot ett meddelande har den senaste versionen av Whatsapp installerad. Så se till att uppdatera din app nu och uppmana dina vänner att göra detsamma.

Varför är detta viktigt?
Whatsapp är ledande inom det vi kallar automatisk säkerhet. Detta är en viktig trend som hjälper oss som användare att alltid säkra vår kommunikation, utan dyra extra produkter och krångliga installationer.

Det innebär också vissa möjligheter att säkra information i länder och områden där det innebär vissa risker att kryptera information. Förenklat kan man där hålla utkik efter en typ av program och användning som avviker från normen, medan en allmängiltig app och användning som med Whatsapp kan slinka undan i mängden.

Detta är förstå väldigt förenklat, men i slutändan kan man konstatera att ju vanligare och mer standardiserat det blir med automatisk säkerhet desto säkrar blir det inte bara att kommunicera. Det blir även säkrare och mer acceptera att använda dessa lösningar.

Det innebär också att du som väljer att kommunicera säkert här faktiskt indirekt hjälper de som måste kommunicera säkert trots att de kan råka illa ut för att göra det.

Att en av världens mest använda meddelandetjänster nu har förinstallerad kryptering är alltså en bra sak för oss alla. Andra exempel på automatisk säkerhet som kan vara bra att känna till är Apple’s iMessage.

Är whatsapp verkligen säkert nog?
Whatsapp är utan tvekan seriösa i sitt erbjudande, men samtidigt får vi som användare aldrig glömma att det finns brister i alla lösningar och system. Sårbarheter kommer att hittas och utnyttjas – för att sedan täppas till. Och det finns alltid risk att någon dekrypterar din trafik, om de har tillräckligt med resurser och vilja. Men – för dig med små eller medelstora krav och önskemål på säkerhet räcker detta till.

Hjälper inte Whatsapp terrorister genom att implementera detta?
En vanlig invändning mot kryptering är att terrorister drar nytta av tekniken. Men det är en grov förenkling av verkligheten att påstå det. Visst försvårar eller förhindrar kryptering av data utredande myndigheter att läsa information på ett lätt sätt. Men samtidigt finns det många andra sätt att övervaka – om inte annat rent fysiskt på plats eller genom att avlyssna annan telefontrafik.

Whatsapp själva säger följande i ett uttalande: Ingen kan se insidan av meddelandet. Inga cyberkriminella. Inga hackare. Inga förtryckande regeringar. Inte ens vi. Kryptering hela vägen från mobil till mobil hjälper kommunikationen på Whatsapp att vara privat – i stil med en face-to-face konversation.

De skulle kunna inkluderat ”inte utredande myndigheter heller, vilket är en nackdel när vi har att göra med terrorism och and typer av grov kriminalitet. Men den översiktliga bilden är helt klar. Fördelarna av kryptering hela vägen från mobil till mobil och förinstallerade säkerhetslösningar konkurrerar utan problem ut nackdelarna. Hatten av för Whatsapp som visar vägen.

//Mikael Albrecht

Taggar

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: