Vem är det egentligen som spårar dig på nätet?

Security

Bild-tracker mapperAllt fler bryr sig om hur de spåras på nätet. Men vem är det som spårar och vilken information kommer de åt? Detta är ett av de största säkerhetsproblemen vi ser idag på nätet. Svårigheten att se vem som får tillgång till din information och vad de sedan gör med den.

Enligt en undersökning från amerikanska PEW har så många som 86 procent av amerikanska användare någon gång tagit ett steg för att skydda sig online. Detta inkluderar allt från att rensa sin sök- och besökshistorik i webbläsaren till mer avancerade och effektiva metoder som att använda en så kallad VPN-lösning. Samma undersökning visar att 61 procent vill veta hur de kan göra mer.

En första lösning är just att gå över på mer avancerade lösningar där VPN är ett av de enklaste sätten. En VPN-lösning innebär helt enkelt att man installerar ett program som i princip döljer var du befinner dig och vem du är när du surfar på nätet. Beroende på hur din VPN-lösning ser ut döljer det spåren rätt väl och ger dessutom visst skydd mot skadliga webbsidor som är ute efter mer än din personliga information.

Nästa steg för att skydda sig handlar mer om att kartlägga och förstå vad det är som händer när du surfar. Detta är inte helt lätt om man inte råkar vara säkerhetsexpert, men grundläggande kunskaper om vem som faktiskt försöker komma åt information om dig kan ge dig tips och råd om hur man bör bete sig på nätet, var det är fritt fram och var man ska vara extra försiktig.

Som ett steg i detta har vi i F-Secures VPN-lösning Freedome en funktion som heter Tracker Mapper. Tracker Mapper ger dig en visuell överblick på vem som försöker spåra dig när du går in på en viss hemsida. Och det är fler än man kan tro.

Vi gjorde ett litet snabbt test. Vi satte igång spårningen och började med att surfa in på Sveriges fem största tidningar som finns på nätet. Vi klickade oss vidare och läste de två toppnyheterna på respektive sajt. Resultatet syns på bilden – över 700 spårningsförsök under cirka fem minuter. I nästa test bestämde vi oss för att planera en resa till Paris. Våren är ju trots allt nästan här och det är aldrig fel att drömma sig bort lite.

Vi utgick från Google. Sökte på termer som ”bästa hotell Paris” och ”godast mat Paris”. Vi klickade sedan på de första två länkarna bland sökträffarna (inte annonserna). Det var en blandad kompott av tidningar, resesajter och bloggar. Vi gick vidare och tittade på större bokningssajter för att beställa hotell och flyg. Resultatet var inte i närheten av dagstidningarna, men fortfarande en bit över 100 spårningsförsök under cirka fem minuters sökning.

Total stod datorn i gång i runt 15 minuter och vi hade då 5850 spårningsförsök. Det kan sättas i relation till att vi lät datorn stå på en natt med en större svensk dagstidning som enda öppen flik i webbläsaren. Utan någon som helst aktivitet från vår sida hade vi över 3000 spårningsförsök under cirka sju timmar.

Vem är det då som försöker komma åt vår information? Och vad är det för information de kan komma åt? Oftast handlar det här om att kartlägga hur du surfar, vilka sidor du besöker och vad du söker på. I grunden är det riktade annonser och annonsnätverken är de som söker mest information. Baksidan är dels att du får en långsammare upplevelse, för alla dessa kopplingar tar dator- och surfmängd. Men det handlar också om en risk att släppa iväg mer och känsligare information och i grunden om något så viktigt som att de du till synes får gratis på nätet betalas genom att du släpper iväg just personlig information. Nätverken lever på att veta mer om dig än andra och sälja denna information vidare till den som är villig att betala.

Är detta något att oroa sig för? Eftersom vi inte vet vart det kommer att ta vägen så är svaret ja. Är du tveksam så lämnar vi ordet till vår främsta förespråkare för personlig integritet online, Mikko Hyppönen, som beskriver situationen i denna film.

Taggar

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: