Varför Apple inte går med på att bryta sin säkerhet för USA

Security

mac-apple-logo-screen-icon

Du har säkert hört att Apple har blivit ombedda att avkryptera den iPhone som tillhörde en av mördarna som var inblandad i dödsskjutningen i San Bernardino förra året. Apple har nu motsatt sig denna begäran i ett öppet brev till sina kunder.

Man kan i brevet läsa, ”att kompromissa säkerheten av vår personliga information kan i längden sätta vår personliga säkerhet på spel. Därför har kryptering blivit så viktigt för oss alla.”

Men vad betyder detta mer exakt? Vår säkerhetsrådgivare Sean Sullivan förklarade det närmare.

Anledningen till varför Apple inte vill öppna denna Pandoras Ask är att om de gör det för det amerikanska rättsväsendet kommer Ryssland, Kina och Pakistan säga ”Aha! Om det är tekniskt möjligt, gör det för oss också!”. Och dem kommer garanterat inte att använda sig av en lagbaserad process, utan istället bara ställa en massa krav: ”Om ni inte gör detta för oss kan ni ta era telefoner och sälja i något annat land”. Detta är såklart problematiskt då exempelvis Kina är en enorm marknad för Apple. Det har funnits liknande fall tidigare där domare och de personer i USAs regering som jobbar med telefonoperatörer har hjälpt till. Men operatörssystem har utvecklats och ändrats sen dess. Så det finns därmed föregående fall där denna typ av situation har inträffat, och vi kan med säkerhet säga att detta är sant eftersom att Kina har ställt liknande krav innan.

Att bryta kryptering är dåligt för de som söker avskildhet i förtryckarregimer och det är dåligt för rättsväsendet, säger amerikanska civila frihetsunionen.

”Konstitutionen tillåter inte regeringen att tvinga företag att hacka sig in i deras kunders enheter”, säger unionen i ett uttalande. ”Apple har rätt att erbjuda en telefon som säkert lagrar information och det måste förbli så om konsumenter ska kunna behålla kontroll över sin privata information.”

Det är också dåligt för amerikanska tech-företag som i princip blir ”ombedda” att utveckla spionageprogram för sina egna produkter. Detta twittrade bland annat Julian Sanchez från Cato-institutet om.

Att ställa dessa krav på företag är rätt typiskt för de i regeringen som är aktivt ansvariga för att förhindra nästa terrorattack. Men många underrättelseexperter erkänner att dessa krav är kortsiktiga och har påpekat detta när de återvänt till den privata sektorn.

Därför håller Apple, trots det enorma trycket att förhindra onödig blodspilla, fast vid sin princip när det kommer till att skydda vår integritet.

Taggar

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: