Barn behöver skyddas bättre online – beslutsfattare och utvecklare måste ta sitt ansvar

Security

Idag är det Safer Internet day, vilket är ett ypperligt tillfälle att reflektera över vilken typ av internet vi vill erbjuda våra barn. Och vilken typ av digital omvärld vi vill att de ska ärva.

Den yngre generationen har tagit till sig internet med öppna armar. Smartphones, plattor, datorer och numera en rad andra uppkopplade saker öppnar upp för många spännande möjligheter för barn. Men för att vara krass så är internet egentligen inte alls anpassat för barn och de flesta föräldrar har dålig, om någon, insyn i hur barnen använder nätet. Ofta saknas det även tekniska möjligheter att övervaka, spåra eller ha kontroll över hur barnen agerar online.

Några av faktorerna som bidrar är följande:

  1. Mobila uppkopplade prylar är inte anpassade för barn. Grundläggande funktioner som hjälper till att skydda barn börjar dyka upp, men utveckling är väldigt långsam.
  2. Sociala medier är inte anpassade för olika åldersgruppers behov. De flesta tjänster är för vuxna eller barn och tar inte hänsyn till hur de agerar olika eller gentemot varandra.
  3. Lagar och kontrollerande myndigheter är nationella medan internet är globalt.

SaferInternetDay1

Låt oss ta en liten närmare titt på dessa tre problemformuleringar.

Mobila enheter som baseras på iOS och Android är generellt sätt stora steg framåt vad gäller säkerhet, om vi jämför med våra gamla datorer. De moderna app-lösningarna innebär att applikationer har begränsade behörigheter i systemet och att det därmed är förhållandevis enkelt att hålla skadlig kod borta. Nackdelen är att det inte går att utveckla traditionella antivirus-produkter som har möjligt att övergripande se vad som händer i systemet och övervaka aktiviteter på många olika nivåer.

Vi på F-Secure är väldigt frustrerade över detta. Vi har både tekniken och kunskapen för att hålla enheter säkra, men vi är begränsade att implementera den i de enheter som våra barn älskar! Vi kan enkelt skapa en säker webbläsare som filtrerar oönskat material men vi har inte möjlighet att filtrera innehåll som barn kommer i kontakt med via appar. Tillverkarna av mobila enheter borde inse att det finns ett behov av övergripande föräldrakontroll för att kunna erbjuda våra barn en säker upplevelse även vid användandet av appar.

 När det kommer till sociala medier skulle en möjlighet vara att inrätta speciella barnkonton, som är kopplade till en eller två föräldrar. De vuxna har på så sätt rätt till viss synlighet av vad barnen gör. Men barnen måste självklart ha rätt till ett privatliv precis som vuxna, annars kommer det garanterat att få motsatt effekt. Tanken är därför att låta de vuxna få tillgång till utvalda delar av kontot, för att öka möjligheten att upptäcka varningsklockor i ett tidigt stadie. Så vad händer då om ett barn bestämmer sig för att ansluta till sociala medier genom att uppge ett påhittat födelseår? I dagsläget finns det inga bra sätt att kontrollera detta utan att upprätta extremt hårda identitetskontroller för alla nya användare. Vilket är omöjligt. Vi vill därför lyfta tanken om en lösning där man har en föräldrakontroll på varje mobil enhet. Man kan därmed säkerställa att barnet använder konton som är kopplade till föräldrarna.

Idéerna som presenteras här är stora förändringar. Vi är givetvis väl medvetna om att tillverkarna och sociala medier-företagen inte alls är lika motiverade att driva denna typ av frågor. Det är därför oerhört viktigt att det finns en extern gemensam drivkraft som kommer från myndigheterna. Och dessutom att denna kraft är global. Många av de problem vi möter idag är kopplade till en brist av global harmonisering. Det är här den stora utmaningen ligger.

De metoder vi har att använda oss av idag är att prata med barnen, sätta tydliga riktlinjer och i värsta fall hota med att ta ifrån telefonen eller surfplattan. Och visst kan vissa problem lösas på detta vis. Men det finns fortfarande en risk att obehagliga händelser utvecklas under en längre tid på nätet långt innan föräldrarna hinner upptäcka det.

Jag hoppas verkligen att föräldrar inte blir rädda nu och tänker att bästa sättet för att lösa problemet är genom att inte köpa en smartphone eller surfplatta. Den metoden är till och med ännu värre än de uppenbara hoten som kommer med ett okontrollerbart internet. Möjligheten att använda smarta prylar och sociala medier kommer att vara en nödvändig färdighet i framtidens samhälle. Barn förtjänar att få börja öva tidigt. Och mobila enheter håller också på att bli verktyg som knyter samman gruppen. Ett barn utan en smartphone är snart utanför gruppen. Så ”ingen-smartphone-strategin” är inte riktigt ett alternativ längre.

Ja, detta är ett enormt problem. Det är tydligt att vi inte kan lösa detta över en natt. Men vi måste börja arbeta mot dessa mål så fort som möjligt. Mobila enheter och internet kommer att vara en hörnsten i morgondagens samhälle. I våra barns samhälle. Vi är skyldiga att jobba för ett internet som är bättre anpassat till de små. Låt oss skapa en bättre framtid för våra kommande barn och barnbarn.

//Micke

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: