Digital frihet – vad betyder det för dig?

Security

Tänker du att du inte har någonting att dölja på nätet? Då är du inte ensam. Men pröva att vända på frågan – är du villig att dela allt i ditt liv, hela tiden, överallt, med vem som helst? Känner du lite mer tveksamhet då är vi någonting på spåren.

Med tanke på att det förra veckan var Data Protection Day/Data Privacy Day vill vi passa på att fundera lite ytterligare på vad denna dag faktiskt innebär. Vi kan nog vara överrens om att det inte direkt är den mest uppmärksammade dagen på året, men många missar tyvärr hur viktig den är. Vad är det för frågor som uppmärksammas denna dag, vilka frågor är det den ska hjälpa att driva och varför är detta ämne så viktigt att prata om och fundera över?

Som ett litet stöd för denna diskussion har vi på F-Secure nyligen genomfört en undersökning som visar hur mycket man oroar sig för sin integritet online, och hur det skiljer sig mellan olika länder.

infographic_SE

Studien visar ganska tydligt att antingen oroar man sig väldigt mycket eller inte alls. Och ingen är kanske egentligen förvånad över att man oroar sig mest i USA, men intressant nog så är vi svenskar de som oroar oss minst.

Samtidigt visar studien att nära hälften av alla svenskarna undviker att surfa på publika Wi-Fi och en övervägande del laddar inte ner appar som kräver tillgång till för mycket personlig information från den enhet du laddar ner på. Jag tycker egentligen att detta är ett ganska tydligt tecken på att det finns en större oro än vad som sägs. Är det någon form av falsk trygghet vi känner?

När jag tog upp frågan med min kollega Mikael Albrecht från F-Secure Labs är han säker på att det till viss del beror på okunskap och att vi i Sverige inte har sett effekterna av övervakningssamhället ännu. Till skillnad från länder som exempelvis USA, England och Frankrike. Mikael menar också att många inte vet att den data vi sprider på nätet inte stannar inom Sverige. Därmed är vår relativt sett hårda integritetslagstiftning inte något skydd, vilket många tycks tro.

De flesta av de tjänster vi använder innebär att information vi delar med oss av sprids till andra länder, framförallt USA. Men informationen passerar ofta över flera olika landsgränser, vilket öppnar för många längs vägen att komma över den. Att förlita sig på att våra lagar och regler skyddar vår personliga information är alltså fel, så länge man inte vet exakt var informationen lagras och hur de som lagrar den använder den.

Kort och gott skulle vi alla behöva se över vilken information vi delar med oss av på nätet. Helt enkelt ställa oss frågan varför vi delar med oss av den, vem som kan se den och kanske viktigast av allt – kan den utnyttjas på något sätt som jag själv inte vill?

På det spåret vill jag gärna avsluta med ett citat som jag tycker ramar in ovan diskussion väldigt bra. Citatet, fritt översatt, kommer från F-Secures säkerhetsrådgivare Sean Sullivan.

”Det handlar inte främst om att jag emotionellt har problem att dela med mig av mitt privatliv, även om det är en del av det. Det handlar främst om att jag vet att andra kan använda min information på ett skadligt sätt, för såväl mig som för andra. Och det är tyvärr inte alltid helt tydligt när man pratar om integritet online”.

//Gia

Taggar

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: