F-Secure har världens bästa sekretesspolicy

Privacy

Vi har länge varit vana med att leverantörer av appar och programvara uppdaterar sina sekretesspolicys. Oftast har vi dock godkänt dem med en knapptryckning och en axelryckning. Utan att läsa igenom avtalet eller att ha förstått innebörden av dem. Den senaste tiden har detta dock börjat ändrats. Användarna börjar nu förstå och säga ifrån om hur deras uppgifter hanteras och hur deras privatliv inkräktas.

Då Spotify lanserade en ny sekretesspolicy för drygt en månad sedan väckte den dock stor uppståndelse. I den står det bland annat att företaget vill ha tillgång till användarnas kontakter, foton och mediefiler. Dessutom vill Spotify veta var du befinner dig och hur snabbt du rör dig. Förändringen gällde både premium- och gratiskunder. Efter bl.a. kommentarer av Mindcraft’s grundare Markus Persson tvingades Spotify förklara sig.

För någon vecka sedan så gick det tjeckiska antivirus företaget AVG ut och informerade om sin nya sekretesspolicy som skall börja gälla den 15:e oktober. De uppmanade andra företag att skapa lika kortfattad och tydlig policy. Kommentarerna på policyn kom dock blixtsnabbt. Det framgick att AVG skall börja sälja uppgifter för användarna av sina gratis-tjänster. Tidigare har företaget samlat in data om användarnas sökord och vilken skadlig kod man har. Nu skall man samla in:

– Surfhistorik
– Sökhistorik
– Meta-data
– “Advertising ID” som är kopplat till din enhet.
– Internet / mobil – operatör
– Information om andra appar på din enhet.

AVG lovar att inte sälja någon personlig information som namn, adress, e-postadress eller kreditkortsnummer. Man säger ”We collect non-personal data to make money from our free offerings so we can keep them free”. Men att personifiera data med t.ex. sökhistorik är inte speciellt svårt.

F-Secure välkomnar denna diskussion om vår integritet på nätet. Det är viktigt för användarna att förstå hur dess data hanteras och vilka valmöjligheter de har. F-Secure har gjort debattinlägg och en undersökning om svenskars syn på integritet på nätet. Vi förtydligar sedan länge vår sekretesspolicy med några enkla principer och i våras lanserade vi ett sekretesslöfte. Vi sticker gärna ut hakan och säger att vi har den bästa sekretesspolicyn i världen. F-Secure är ett finskt företag som verkar under finsk lagstiftning. I Finland behöver företag inte skicka in information till myndigheterna, till skillnad från företag baserade i t.ex. USA. Där kan de enligt lag vara bundna att lämna över information om privata användare till myndigheterna. Vi respekterar dock alltid auktoriserade domstolsbeslut rörande illegal verksamhet. Vi bryr oss om ditt privatliv och säljer aldrig de data som vi har samlat in. Vi samlar endast in de data vi behöver för våra tjänster och du kan välja att inte längre bistå med data när du vill. Vi samlar inte in överflödig information och avlyssnar inte din kommunikation.

Vi på F-Secure hoppas den senaste tidens diskussion är startskottet på en större debatt om den gömda rovdriften på kunduppgifter som pågår för tillfället.

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: