Så spåras du när du porrsurfar

Security

Det finns ingen statistik över hur många som surfar på porr. Och handen på hjärtat är det väl ganska få som svarar ärligt på en sådan fråga. Det finns dock några datapunkter som visar hur vanligt porr är på internet. Hur du än mäter ligger åtminstone fem porrsajter med på topplistan över de mest besökta sajterna i världen. En annan uppskattning är att mellan 30 och 70 procent av all nättrafik består av porr.

Det är knappast lika många som vill vara offentliga med sina surfvanor. Många använder därför privat surfning när de besöker porrsajter. Det gör att inga uppgifter sparas lokalt på datorn. Sökhistorik, lösenord och andra uppgifter försvinner när webbläsarfönstret stängs. Men det innebär inte att porrsajterna inte har koll på dig.

Uppgifterna blir dolda för dig (och andra som använder datorn), men inte för resten av internet. De så kallade tracking cookies som finns på porrsajter sänder ändå vidare information om dig till tredje part som till exempel annonsnätverk. Gratis porr finansieras ofta genom annonser och därför har ca 85 procent av alla porrsajter cookies som profilerar besökaren efter vad hen tittar på och skickar sedan vidare denna information.

Om den här informationen skulle komma på villovägar skulle det självklart bli pinsamt för en del. Men för personer som lever i totalitära samhällen där till exempel homosexualitet är förbjudet, skulle en exponering av informationen vara betydligt mer allvarlig.

Betygsätt den här artikeln

15 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: