Våra 10 vanligaste virus

Security

På F-Secure har vi ett eget labb som ständigt håller koll på de virus som sprids över världen. Till vår senaste globala Threat Report tog vi fram ny statistik över de vanligaste angreppen som drabbar användare i Sverige, Norge och Danmark.

Den vanligaste typen av angrepp är så kallade expolits, skadlig kod som utnyttjar säkerhetshål i operativsystem eller annan programvara. Den här typen av attacker görs för att öppna upp en dator för kommande angrepp. De är oftast helt omöjliga att upptäcka och det är heller inte något som går att stoppa genom att vara försiktig eller bara lita på sitt sunda förnuft. Det kan räcka med att surfa in på en vanlig hemsida för att datorn ska smittas.

Exploits skadar inte datorn utan öppnar upp för andra allvarligare ingrepp som till exempel digitala gisslantagningar, så kallade ransomware. En av de vanligaste i alla tre länder är Browlock, som vid angreppet låser datorns gränssnitt, samtidigt som en fejkad Europolsajt kommer upp på skärmen. Användaren anklagas för brott mot upphovsrätten och uppmanas att betala ett bötesbelopp för att få datorn upplåst.

europol-virus

En annan vanlig typ av skadlig kod sprids via Facebook. Den smittade användaren publicerar automatiskt inlägg, ofta i form av grova skämt eller tips på sexsajter. Den skadliga koden sprids både snabbt och lätt till vänner och deras vänner som väljer att klicka på länken i uppdateringen.

facebook-virus

Både digitala gisslantagningar och skadlig kod som används via Facebook går ofta att genomskåda. Det är inte sannolikt att Europol kontaktar brottslingar på detta sätt och du bör också vara misstänksam mot märkliga statusuppdateringar.

När man jämför den nordiska statistiken med internationell statistik från vår nyligen släppta Threat Report är det tydligt att svenska användare är förhållandevis bra på att skydda sig. Den vanligaste skadliga koden i världen är en så kallad mask, Conficker /Downadup, vilken inte ens ligger topp 10 i Sverige. Eftersom en masks spridning är beroende av datorer som både saknar virusskydd och är dåligt uppdaterade är det rimligt att anta att svenska datorer i allmänhet har ett bättre skydd.

Är du mer intresserad av vår Threat Report?
Läs intervjun med vår säkerhetsexpert Johan Jarl på IDG.
Vill du läsa hela rapporten? Ladda ner den här.

Taggar

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: