Därför är privat surf inget bra skydd

Security

Att använda webbläsaren i anonymt läge skyddar dig bara till en viss gräns.
Det kommer allt fler larmrapporter av alla dess slag. Många av oss hanterar det på samma sätt: tänker att det inte kommer hända mig. På samma sätt har så kallad anonym surf – ibland kallad privat surf – i webbläsaren kommit att invagga många i en vilseledande trygghet som kan ställa till det. Det handlar om en bedräglig anonymitet i flera lager. Dels kan förstås din internetleverantör fortfarande se precis vad du pysslar med, eller din arbetsgivare om du använder uppkopplingen på
jobbet. Men bristerna i anonymiteten sträcker sig längre än så. Även Google har fortfarande koll på dig, även om du surfar anonymt.

Cookies som lever länge
Första gången adressen google.com laddas i webbläsaren laddas också två cookies vid namn nid och href, båda med en livslängd på mer än ett år. De här kakorna kan identifiera användaren så länge den förvalda sökmotorn är Google i webbläsarens url-fält, oavsett om privat surf är aktiverad eller inte. Självfallet blir anonymiteten ännu sämre om man skulle vara inloggad på sitt Googlekonto. Google har sannolikt alltså koll på vem du är även när du kanske tror att du surfar inkognito, något som ibland kan bli uppenbart när annonser dyker upp som Google kanske inte borde känna till.

Skyddar bara lokalt
Det finns i huvudsak tre sätt att kartläggas på nätet. Ett är genom att handgripligen gå in på den dator som använts och kolla diverse loggar, som exempelvis surfhistorik. Ett annat är via nätet där den som vill kartlägga dig gör analyser av ip-paket. Ett tredje sätt är att den server du besöker försöker plocka information om dig. Privat surf skyddar i huvudsak mot det förstnämnda och i någon mån även mot det sistnämnda. Ju mer du använt din dator, desto mer unik blir den information – det fotavtryck – du lämnar. Det kan handla om installerade typsnitt, skärmupplösning, vilka plugins du använder och så vidare. Du bekräftar helt enkelt vem du är på väldigt många sätt genom en unik kombination egenskaper.

Svårt vara anonym
Det är kortfattat väldigt svårt att vara anonym på nätet. Men den som vill göra ett försök bör förutom att slå på privat surf också alltid avaktivera förvald sökmotor, inte använda insticksprogram som Flash eller Java samt stänga av tredjeparts-cookies och virtuell minneshantering. Men det kan påverka funktionaliteten och användarupplevelsen för vissa tjänster. Att använda en anonymiseringstjänst av något slag stärker dessutom anonymiteten ytterligare ett snäpp. En lösning som F-Secures Freedome VPN ger både en anonym IP-adress och krypterad trafik, samt tracking protection med möjligheten att göra inställningen på ett ställe för att slippa göra det i varje browser.

Taggar

Betygsätt den här artikeln

2 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: