Vår nya rapport dödar myten om frånvaron av virus för Mac

Security

I ett av våra senaste blogginlägg tog vi upp åtta säkerhetsmyter. En av dem är att mac skulle vara fritt från virus. Att så inte är fallet är tydligt i vår nya Threat Report där vi hittat 17 nya virusfamiljer bara under andra halvåret i fjol. Anledningen till ökningen är enkel. Mac tar marknadsandelar och blir därmed allt mer intressant även för dem som sprider skadliga program och kod.

Även om PC fortfarande står för den absoluta merparten av intrångsförsöken så ökar riskerna alltså även för macanvändare.

Mellan juli och december i fjol upptäcktes 17 nya familjer av skadlig kod. Och det är tydligt att de som vill in i en macdator främst är ute efter att komma åt känsliga uppgifter från användaren. 16 av de 17 nya hoten är av typen backdoor. Det handlar ofta om att komma åt inloggningsuppgifter, men det finns också exempel på skadlig kod som sparar både det du skriver på tangentbordet och som tar skärmdumpar och som sedan skickar denna info till en server.

Angriparna är helt enkelt ute efter uppgifter som de kan använda för att komma åt pengar från användaren. Och de metoder som används blir allt mer avancerade.

Under perioden upptäcktes till exempel familjen WireLurker, som började spridas via en kinesisk webbutik för programvara. Även denna skadliga kod är ute efter användaruppgifter, men det som är speciellt är att den kommer in via en dator som kör OSX, men sedan även sprider sig till en Ipad eller Iphone om denna kopplas via datorns USB-port. WireLurker smittade dessutom även telefoner och surfplattor som inte var ”jailbreakade”.

Vi på F-Secure har upptäckt flera förekomster av WireLurker även i Sverige, så myten om den virusfria macen är verkligen en myt.

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: