8 myter om säkerhet

Security

Det finns gott om it-hot där ute. Men det finns minst lika många myter om it-säkerhet att punktera. Här är åtta riktiga klassiker på området.

 1. Den säkra Macen
  Världens första datavirus dök upp på en Mac, tro det eller ej. Året var 1982 och programmet hette Elk Cloner. Men ända sedan dess har Apples datorer dragits med ett i stora delar oförtjänt rykte om sig att vara helt säkra mot intrång och skadlig kod. Det stämmer inte alls, utan är en uppfattning som springer ur att konkurrenten Microsoft Windows stundtals varit extremt så Macen har alltså varit jämförelsevis säker, men inte på långa vägar helt säker. Dessutom har plattformen först i dag fått så stor marknadsandel att problemen börjat uppmärksammas. 2004 kom de första larmrapporterna när ett 30-tal sårbarheter hittades i OS X och idag är det en tacksam plattform för angripare, just eftersom många användare lever kvar i tron att Mac är bombsäkert och väljer att inte skydda sig.
 2. Risken att attackeras är liten
  Internet är stort. Varför skulle någon välja just min dator eller telefon? Så fungerar det naturligtvis inte. Hackarna sitter sällan och väljer ut sina offer med noggrannhet. Attacker sker i stor skala och med hjälp av automatiserade verktyg. ”Den finnige tonåringen i källaren” som startar världskrig med sin dator är en klyscha från för Idag attackeras datorer systematiskt och bakom attackerna står välorganiserade ligor med stora resurser och hög kompetens. En genomsnittlig dator utan skydd som kopplas upp mot internet utsätts för ett attackförsök efter sju minuter.
 3. Brandvägg och antivirus ger fullt skydd
  Det finns inget sätt att skydda sig till 100 procent. Antivirus och brandväggar gör det absolut svårare för en angripare att komma åt din information, men för att hålla din data säker krävs ågärder av dig som användare också. Att hålla all mjukvara uppdaterad, så att eventuella sårbarheter är åtgärdade är en sak. Men det är framför allt ditt beteende som användare som är avgörande för hur säker du är.
 4. Jag har ingen känslig information
  Jo, det har du sannolikt. Även om du kanske inte tror det. Uppgifter som lösenord, adress, telefonnummer, kreditkortsnummer och annat lagras ofta i din dators cache. Dessutom är det enkelt att skapa sig en uppfattning om dig som person bara genom att läsa din e-post eller studera din surfhistorik. Det är en inte helt ovanlig metod bland inkräktare och cyberbrottslingar att lägga samman information av det här slaget för att sedan stjäla människors identitet på nätet.
  2 appar-sakrare-webblasare
 5. Appar är säkrare än webbläsare
  Appar invaggar oss i en falsk känsla av trygghet. Vad det beror på lämnar vi åt psykologerna att reda ut, men sannolikt spelar frånvaron av en klassisk webbläsare in. Inramningen – känslan av att vara skyddad inuti appens gränssnitt – är bedräglig. Det är fortfarande samma internet, bara förpackat annorlunda. Och den som tror att telefonen är en fristad från vakande ögon tror fel. Inte sällan har vi givit apparna rättigheter att snoka i allt från våra bildarkiv till våra Facebook-konton. De känner också ofta till var vi är, med hjälp av platsinformationen i telefonen. Kartläggningsmöjligheterna har faktiskt fler aspekter på mobila enheter än på stationära datorer.
 6. Om jag döljer mitt wifi-nät kan det inte hackas
  Jo, det är riktigt att de flesta moderna routrar erbjuder möjligheten att göra nätverket ”osynligt”. På så vis tror många att man kan undgå att utomstående använder sig av uppkopplingen, eftersom de är omedvetna om att den finns. Den som vill försöka hacka sig in på ditt wifi är dock ofta tekniskt kunnig nog för att förstå att nätverk ofta är dolda och kan enkelt synliggöra även de nätverk där administratören valt att dölja nätverksnamnet.
  3 router-1024x939
 7. Molntjänster är säkerhetsrisker
  Vi hör ofta om attacker mot stora molntjänster och hur osäkra dessa därmed är. Men det är väldigt sällan som det är bristande säkerhet i själva tjänsterna som är upphov till intrången. När användaruppgifter kommit på vift handlar det desto oftare om att användarna utsatts för phishingattacker. Återigen är det den enskilda individens beteende som är centralt för hur riskabelt det är. Viktigt är att dina molntjänster krypterar trafiken och har schyssta villkor. När det gäller gratis molntjänster betalar man ofta med sin integritet, din information scannas och utnyttjas för reklam eller säljs vidare i marknadsföringssyfte.
 8.  Mjukvaruskydd gör min enhet långsam
  Förr i tiden stämde det. Antivirusprogram kunde göra en pc mer än hälften så långsam som den var utan programvaran installerad och innebar ofta en frustrerande stoppkloss i det vardagliga arbetet. Dagens skyddsklienter är däremot lätta, samtidigt som dagens datorer och mobila enheter har en prestanda som vi inte ens kunde drömma om i början 2000-talet. Idag märker du överhuvudtaget inte att du har ett skydd installerat.

Taggar

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: