11 tips för säkrare surf – Att bli fullständigt anonym på nätet är omöjligt, men den som beter sig smart har förstås större chans att undvika snokande ögon. Här är 11 tips som gör dig tryggare.

Mobile, Security

 1. Logga ut överallt
  En av de absolut mest effektiva och enkla åtgärderna man bör göra till en vana är att alltid logga ut från alla tjänster efter att man använt dem. Det gäller såväl sociala medier som e-posttjänster och forum där ett lösenord krävs. Många av tjänsterna följer dig nämligen så länge du är inloggad och helst ser de att du är inloggad på flera ställen samtidigt, för det gör det enklare att kartlägga dig. Loggar du ut gör du det avsevärt krångligare för dem.
 1. Kolla inställningarna i sociala medier
  Sociala medier är inte bara ett fantastiskt sätt att hålla kontakten med vänner, utan även ett förträffligt forum för annonsörer som vill ta reda på allt om dig. Även hackare och bedragare dras till nätverken, där vi betalar för tjänsten med vår integritet snarare än kreditkortet. Självfallet bör du se över vilka sekretessinställningar du har på Facebook, Twitter och liknande tjänster. Ta tag i saken och välj vem som ska kunna se vad och på vilket sätt.
  Att vara aktsam med vad man delar i form av bilder och länkar är förstås en minst lika viktig aspekt. Se på en delning som på en tatuering: någonting som du lär få dras med en tid och som du garanterat får stora problem med att ta bort om du en dag ångrar dig.
 1. Tänk efter innan du googlar
  Sökmotorn har totalkoll på dig. Google vet förmodligen mer om dig än vad din familj och dina vänner gör. Hur är det möjligt? Javars – de ser ju vad du googlar på och kan enkelt skapa en detaljerad bild av vem du är. Och – om vi får vara så fräcka – till skillnad från i sociala medier så ser Google vem du är på riktigt. Nu kanske du inte tycker att du har någonting du vill dölja, men kom ihåg att du fortfarande är en produkt och att allt du gör leder till riktad annonsering. Tänk igenom vad du söker på och var helst inte vara inloggad när du söker. Det finns alternativ till Google som inte är inne och trampar på din integritet, exempelvis Startpage eller DuckDuckGo.
 1. Dölj ditt IP-nummer
  Som den senaste tidens Flashbackavslöjanden har visat, så är vi aldrig anonyma på nätet. Den enhet du använder har sitt eget ”personnummer” i form av ip-adressen. Förutom att den avslöjar vilken operatör du använder så kan den också visa vilken geografisk plats du surfar från. Det är inte sällsynt att sajter sparar din ip-adress och därmed har koll på när du dyker upp nästa gång. De vet vad du gör på sajten och hur länge du brukar stanna. Att dölja ip-adressen är omöjligt, eftersom den krävs för kommunikation med sajter och tjänster, men det går att anonymisera den. Lösningar som exempelvis Tor eller Freedome ger dig det skyddet.
 1. Håll all mjukvara uppdaterad
  Den vanligaste anledningen till uppdateringar av programvaror är att man hittat fel i dem som man åtgärdat. Och en vanlig typ av fel är säkerhetsbrister som kan utnyttjas av hackare för att ta kontroll över dina filer och din dator. Se därför till att alltid hålla alla program uppdaterade i din enhet. Om det går att ställa in så att du får automatiska uppdateringar – gör det.
 1. Stäng av cookies
  Den metod som sajter och tjänster håller koll på dig med är oftast cookies. Det handlar om små filer som håller koll på vad just din dator gör på servern. Vi är ofta snabba med att godkänna cookies och läser sällan igenom användarvillkoren. Det kan tyckas harmlöst och visst används cookies för att ge dig en individuellt anpassad och smidig upplevelse, men de används ganska ofta också av en tredje part. Många säljer nämligen informationen om vad du pysslar med till så kallade annonsnätverk som ofta också tillåts installera cookies. Dessa tredjepartscookies kan du välja bort genom att ändra inställningar i din webbläsare.
 1. Byt ut dina lösenord
  Att du inte ska använda samma lösenord till flera tjänster vet du säkert redan. Gör du det idag, så sluta med det genast. Det kan få enorma konsekvenser, med tanke på hur många tjänster vi använder idag och i vilken hög grad våra liv bygger på onlinekonton av olika slag. Men att ha olika lösenord är inte tillräckligt. De bör vara svåra att gissa och du bör också byta ut dem med jämna mellanrum. Om uppgiften känns övermäktig så finns en hel del lösningar som förenklar hanteringen av lösenord i form av tjänster som exemeplvis Lastpass, 1Password eller F-Secure Key.
 1. Passa dig för gratis wifi
  Gratis wifi som inte kräver lösenord är vanliga framför allt på flygplatser, tågstationer eller andra platser där genomsträömningen av människor är hög. Ofta är dessa för bra för att vara sanna. En seriös tjänst kräver registrering eller ett lösenord. Går det för enkelt att logga på kan det handla om ett fejkat nätverk där någon bara sitter och väntar på att du ska knappa in dina lösenord eller ditt kreditkortsnummer. Det finns förvisso tjänster som krypterar informationen mellan dig och routern – till exempel F-Secures Freedome – men för att vara 100 procent säker bör du undvika allmänna gratisnätverk. Alla publika nätverk är för övrigt förenade med en viss risk, av den enkla anledningen att du inte vet vilka som är uppkopplade till dem.
 1. Kolla vilka rättigheter apparna har
  Appar underskattas ofta som informationssamlare. Upplevelsen av att stå utanför webben är påtaglig och kanske bidrar det till en vilseledande känsla av trygghet. Men visst samlar även apparna information om dig. Apparna använder bland annat hårdvaran i de mobila enheterna och tar med hjälp av kameran, gps:en och din kalender fram mängder av information om dig. Du har förmodligen själv redan godkänt ett antal sådana användaravtal utan närmare eftertanke. Läs därför alltid igenom användaravtalet innan du godkänner och stäng av platstjänster för de appar som inte har ett uppenbart behov av den informationen. På Android kan det vara läge att ladda hem appen App Permissions för att smidigt kolla vilka appar som spanar på dig och hur.
 1. Använd en VPN-lösning
  Den som använder en VPN-lösning är skyddad mot mycket. I korthet handlar det om en krypterad anslutning mellan din enhet och alla servrar den kommer i kontakt med. När en så kallad VPN-tunnel är upprättad kan ingen utomstående se vad trafiken innehåller. Inte ens din internetleverantör kan se vilken typ av trafik det handlar om, bara hur mycket trafik det rör sig om. Med en VPN-lösning används en anonym ip-adress vilket gör att servern inte kan säga vare sig vilken operatör du använder eller vilket geografiskt område din data kommer ifrån.

  11. Klicka med omsorg
  Att inte klicka på vilka länkar som helst borde vara lika självklart som att inte vistas på vilka platser som helst i den fysiska världen. Men så ser vi sällan på saken. Vi klickar ofta alltför glatt på länkar vars avsändare vi inte vet något om, eller som delas i sociala medier av personer som inte ägnat delningen någon nämnvärd eftertanke. Ibland leder länkarna till platser vi verkligen inte vill vara på, med innehåll som i och med vårt besök därmed kan förknippas med oss. Det är med andra ord alltid en god idé att vara skeptisk till det mesta som inte kommer från en källa man har koll på.

Betygsätt den här artikeln

8 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: