Bara tio svenskar har läst villkoren för spionprogrammet Screenshot capture

Security

Det är bra att Dagens Nyheters artikel idag om att ett populärt programtillägg till Chrome spionerar på användaren får stort genomslag. Problemet med så kallad malvertising är växande och måste tas på allvar.

Problemet med det aktuella tillägget Webpage Screenshot capture uppmärksammades redan i februari 2014 av sajten Stopmalvertising.com. Men trots det fortsätter Google att erbjuda tillägget i sin butik.

För oss som jobbar med säkerhet och integritet är Screenshot capture och liknande spiontillägg en utmaning. Våra program skyddar från skadlig kod som kommer utifrån, men här handlar det om ett tillägg, där användaren har accepterat användarvillkoren, och själva installerat tillägget.

Tyvärr utnyttjar it-branschen ofta konsumenters godtrogenhet – för vem orkar läsa igenom flera sidor avtalstext bara för att ladda ner ett tillägg eller en app? Vi såg själva detta när vi visade upp riskerna med att surfa på öppna wifi-nät. För att logga in på vårt nät hade vi som villkor att man skulle ge oss sitt förstfödda barn. Det stoppade tyvärr inte användarna från att koppla upp sig på vårt nät.

Det går faktiskt att med hjälp av Googles eget verktyg Analytics se hur många som läst villkoren för Screenshot capture. Totalt är det 146 personer som klickat på länken med villkoren, av dem kommer 10 från Sverige. Med tanke på att över 1,2 miljoner har laddat ner tillägget är statistiken minst sagt nedslående.

Idag lägger vi uppenbarligen orimligt stort ansvar på konsumenterna. Det måste vara enkelt att se vad en app eller tillägg samlar in för information och vad den sedan gör med din data. En enkel tumregel är att om något är gratis betalar du istället med information.

Det är dags för it-branschen att bli mer transparenta. Vi ska inte samla in data om våra kunder bara för att vi kan. Och ett webbläsartillägg som används för att göra skärmdumpar ska sjävklart inte samla in din surfhistorik och sälja den till högstbjudande.

Taggar

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: