5 saker att belysa om säkerhet i framtiden

Privacy, Security

Säkerhet i framtiden är ett viktigt och stort ämne, men vår säkerhetsexpert Mikko Hyppönen, benade ner den stora frågan under sitt tal på CeBIT-konferensen till att belysa de två viktigaste ämnena för en ljusare framtid – säkerhet och integritet. Nedan kan ni se hela klippet á la Matrix från konferensen!

Här följer fem saker som är intressanta att ta med sig från Mikkos tal gällande säkerhet och integritet på nätet och det i ett landskap där alla är övervakade på ett eller annat sätt, allt är uppkopplat och där allt som går att tjäna pengar på förmodligen kommer att attackeras i någon form.

  1. Affiliate-upplägg börjar användas av kriminella

En person som kör CTB Blocker, en typ av skadlig kod som tar en persons dator som ”gisslan” och kräver pengar i form av BitCoins för att låsa upp den, gjorde en reddit AMA (Ask Me Anything), för att förklara hur han kunde tjäna cirka 300.000 dollar med denna bluff. Efter en del frågor och svar hit och dit så kom det fram att han arbetar som en affiliate och alltså inte är den som först skapat den skadliga koden. Han betalar för att få tillgång till den skadliga koden, ett exploit-kit, som först är skapat av en gäng från Ryssland.

Mikko Hyppönen ställde frågan ”Varför arbeta med en affiliate-modell?”

För att chansen är liten att de som först skapade den skadliga koden bryter mot lagen. F-Secures säkerhetslabb får dagligen in cirka 250.000 potentiella virusfiler, och mina kollegor som analyserar filerna stöter på denna modell mer och mer och även med de större banktrojanerna som GameOver ZeuS, även den från Ryssland.

Inte undra på att den mest lönsamma ”IT-businessen” är nätbrottslighet.

  1. ”Smart” är lika med sårbar

Om man tänker på ordet ”smart” – som i smart-TV, smartphone, smart watch, smart car – så tycker Mikko att vi ska tänka på sårbarhet – som i en möjlig risk att bli utsatt för online-brottslighet.

Varför kan Internet of Things (IoT) bli ett mål? Varför finns nätbrottslighet? Idag är det i stort sett bara för att tjäna pengar. Så om din kyl i framtiden blir en uppkopplad enhet behöver du inte oroa dig så länge det inte finns potential att tjäna pengar på att hacka den.

Så hur kan IoT bli något man kan tjäna pengar på i framtiden? Tänk dig själv, någon hackar din bil och förhindrar att den startar om du inte betalar en lösensumma, som banktrojanerna arbetar idag. Det finns inte än, men om möjligheten finns framöver så kommer det ske. Utan tvekan!

  1. Kriminella vill komma åt din datorkraft

Även om inte kriminella kan få dig att betala en lösensumma kan de fortfarande vilja komma åt din dators prestanda, eller din kyls, smart-TV etc. DNS-attacken mot Xbox Live och Playstation Network förra julen styrdes sannorlikt av ett botnet av mobila enheter.

Uppkopplade enheter som t.ex. övervakningskameror har redan idag visat sig användas för ”mining” av krypto-valutor. Digitala valutor som sedan växlas in till dollar.

  1. Om vi ska lösa säkerhetsfrågan måste säkerheten byggas in i framtidens enheter

Då vi vet att i stort sett allt kommer bli uppkopplat så krävs bättre samarbeten mellan säkerhetsföretagen och leverantörerna. Mikko är orolig för att företag som t.ex. tillverkar brödrostar – som aldrig behövt tänka på onlinesäkerhet förut – nu kliver på IoT-tåget och helt missar onlinesäkerheten. Säkerheten kan komma att bli en konkurrensfaktor i framtiden för uppkopplade enheter och den kommer även synas i prisbilden på framtida produkter.

  1. Regeringar och stater är ett hot mot vår personliga integritet

Framgångarna med internet har gjort att regeringarna använder det för övervakning. Vad som oroar Mikko mest är inställningen att man börjar med att samla in allt information som går att samla in. Som Glenn Glewald och Edward Snowden uppmärksammade dagen innan Mikkos tal på CeBIT, så verkar regeringar samla in allt – kommuniktaion, lokaliseringsdata på alla – oavsett om du är en intressant person eller inte, bara för att vara säker.

Vem vet vad den informationen kan komma att få för betydelse i en tid då vi alla faktiskt har något att dölja.

Elin

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: