Är gratis wifi alltid säkert? Det kan vara frestande att använda gratis wifi, speciellt vid besök i utlandet – men farorna lurar i vassen.

Security

Allmänna öppna wifi-nätverk behöver förstås inte nödvändigtvis vara av ondo. Men de skiljer sig på ett fundamentalt plan från andra typer av wifi-nätverk, nämligen genom att de till följd av sin öppna natur rent potentiellt kan användas av vem som helst i dess täckningsområde. Den som tror att det är långsökt att någon skulle kunna komma över personliga uppgifter via ett wifi-nät överskattar svårighetsgraden. Med rätt redskap och en del hyfsat lättförvärvad kunskap är det en enkel match att fånga in den data du skickar eller tar emot, det vill säga allt som kräver kommunikation med routern. De flesta hackare använder speciell mjukvara som sköter den här biten med en hög grad av automatik.

Fejkade nätverk
Ett annat mycket vanligt grepp är att sätta upp fejkade wifi-nätverk som ser ut att vara officiella, men som i själva verket tillhör en hackare. Det här görs inte sällan på ställen där det är mycket folk i omlopp och gärna människor från utlandet som tar varje chans att logga på ett wifi-nätverk, primärt i syfte att undvika höga roamingkostnader. Följaktligen är den här typen av fejkade gratisnät vanliga på flygplatser och tågstationer. Att hackaren lyckats komma in i miljön är inte särskilt konstigt, det kan räcka med att sätta upp en router i bilen på parkeringen utanför terminalen för att täckningen ska nå intet ont anande resenärer.

Oskyddat är opålitligt
En enkel tumregel att använda sig av är att om wifi-nätet är helt oskyddat och inte kräver något lösenord, så är det bäst att hålla sig ifrån det. Det är helt enkelt för bra och enkelt för att vara sant och de flesta seriösa operatörer på området är måna om att veta vem som använder nätet och att hålla koll på hur många som ansluter sig.

2. gratis-wifi-2Det är relativt enkelt för en cyberbrottsling att genomför en så kallad ”man-in-the-middle”-attack över ett publikt wifi-nät och fiska upp din privata information.

En annan bra regel att hålla i minnet om man ansluter sig till ett publikt wifinät är att inte använda tjänster som kräver inloggning, eftersom det innebär att man skickar uppgifterna till wifi-routern. Att surfa in på Aftonbladet är med andra ord tämligen riskfritt, men att logga in på Facebook är som att hålla upp ett plakat med sina inloggningsuppgifter.

Kryptera
För att vara extra säker på att ens information inte kommer i orätta händer kan det vara en vettig idé att kryptera all trafik man skickar från sin dator eller mobila enhet. På det viset blir informationen förvisso inte osynlig, men däremot oanvändbar för den som försöker stjäla den. Men att välja sina wifi-uppkopplingar med omsorg och eftertanke slår förstås alltid högre ur säkerhetssynpunkt. Ett vettigt sätt att skydda sig är genom att använda F-Secures integritetstjänst Freedome, då kan du surfa helt krypterat.

Taggar

Betygsätt den här artikeln

1 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: